453 civila döda i Syrien

NYHETER

FN:s människorättsråd oroade över läget i landet

Sedan protesterna mot regimen i Syrien började för tre veckor sedan har 453 civila dödats uppger en syrisk människorättsgrupp.

På fredag kommer FN:s människorättsråd att hålla ett extrainsatt möte om situationen i landet.

– Antalet döda civila uppgår till 453 sedan protesterna startade den 15 mars, säger  Rami Abdel Rahman till Afp.

Utöver de civila offren ska minst 50 soldater ha dödats.

Rahman, som är baserad i London, säger också att han har en lista med namnen på alla dem som dödats, samt de platser de har avlidit på. De flesta av offren ska ha dödats i protesterna i Daraa i södra delen av landet, och Homs i centrala Syrien.

Många har också dödats i städerna längs landets norra kust.

Protesterar för politisk förändring

Syrierna protesterar för en politisk och ekonomisk förändring i landet.

Landets president, Bashar al-Assad, som har styrt landet sedan hans far dog år 2000, har gett order om flera reformer för att lugna demonstranterna. Förra veckan bestämde han sig för att slopa undantagstillståndet som har rådig i landet i nästan fem decennier.

FN oroade över situationen

FN:s människorättsråd oroas av läget i landet, och kommer på fredag att hålla ett extrainsatt möte om situationen i landet.

FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, sa i ett uttalande sent på tisdagskvällen att han är mycket oroad över utvecklingen i Syrien.

– Jag fördömer det våld som utövas mot fredliga demonstranter; speciellt det användande av stridsvagnar och skarp ammunition som har dödat och sårat hundratals människor, säger han.

Nya strider i dag

Även i dag kommer rapporter om strider i staden Daraa när den syriska armén skickar förstärkning för att försöka slå ner protesterna.