Fixa personliga gångplattor

NYHETER

Vad kunde vara vackrare och mer personligt än ingjutna mönster av skira löv i gångplattorna i trädgården?

Foto: TIPS! Du kan göra mönster av vad du vill. Och även gjuta in ett grytunderlägg i trä i betongen som bilden visar. Träet kontrasterar vackert mot betongen.

Trädgårdsplattorna intill gjuter du enkelt själv.

Använd finbetong så får du en jämn yta. Till gjutformen ska du använda formplywood för att få en så slät yta som möjligt.

GÖR SÅ HÄR

1. Snickra en låda med låga kanter av plywooden. Sidorna bör inte vara mer än 3-4 cm höga. Storleken på lådan bestämmer du själv, det beror på hur stora plattor du vill ha.

2. Skarvarna tätar du med en sträng ofärgad silikon. Lägg i löven som du vill ha, arrangera dem i ett passande mönster i botten på lådan.

3. Blanda till betongen och häll i upp till kanten. Knacka på formen så att luftbubblorna försvinner, annars får du porer i den gjutna ytan.

4. Låt härda under plast i ett par dagar. Vattna då och då för att slippa sprickbildning.

5. Ta isär formen, vips har du en vacker betongplatta med fina bladmönster.

3 Tips & trix

Så räddar du tuben

Hur ofta har du inte svurit över stora tuber silikon, fogmassa eller lim när du bara behöver lite grann? Så fort du öppnat förpackningen så åldras innehållet, stelnar och blir obrukbart. Prova att använda lite plast­folie över öppningen. När spetsen är rengjord skruvar du fast den igen över folien och tuben kan klara sig i över ett år.

Kapa rören rätt

Bästa sättet att få ett exakt, rakt snitt på ett rör är att använda ett pappersark. Vanlig A4 – eller A3 om röret är tjockt. Papperet har ju vinkelräta kanter, och när du sveper det tätt om röret, kant i kant, får du också en rak, vinkelrät linje runt om att kapa efter.
 

Gör eget träspackel

Ska du reparera en skada i trä? Syntetiskt trä på tub kan vara dyrt och svårt att hitta i rätt nyans, men om du blandar upp sågspån med trälim får du en bra ersättning. Använd sågspån från en bit av samma träslag som det du ska laga – limmet blir genomskinligt när det torkat, och du får en lagning i rätt färg.

-

ARTIKELN HANDLAR OM