Nyheter

Efter Sjöbergs berättelse vågar fler barn berätta

Av: 

Carina Bergfeldt

Fick fler att våga prata I Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg” kan man läsa det mörka avslöjandet att hans tränare och styvfar, Viljo Nousianen, förgrep sig på honom sexuellt.
Fick fler att våga prata I Patrik Sjöbergs bok ”Det du inte såg” kan man läsa det mörka avslöjandet att hans tränare och styvfar, Viljo Nousianen, förgrep sig på honom sexuellt.

NYHETER

Utan att vara medveten om det skapade Patrik Sjöberg en trend.

Efter att han vågat berätta om de sexuella övergrepp han utsatts för har samtalen till Bris i samma ämne fördubblats.

– Det är fantastiskt att de vågar ringa, säger den forne höjdhopparen till Aftonbladet.

Patrik Sjöbergs bok.

Han visste att bekännelsen skulle slå ned som en bomb.

Men när höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg onsdagen den 27 april berättade att han i sin ungdom utsatts för sexövergrepp av sin tränare och styvpappa hade han själv ett enda fokus:

Att få andra att våga prata.

– Jag har sagt det hela tiden. Om jag bara lyckas få ett enda barn att berätta så är det värt det, säger han till Aftonbladet.

Fördubbling av samtal

Så blev det.

Förra veckan fick Barnens rätt i samhället (Bris) dubbelt så många samtal om barn som utsätts för sexuella övergrepp som motsvarande vecka i fjol.

Enligt Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris, märktes uppmärksamheten kring Sjöbergs berättelse direkt.

– När barn ringer till oss brukar de vara försiktiga i början och pratar gärna om annat först, men den dagen han gick ut och berättade så var barnen mer rakt på om vad de utsatts för och många av dem nämnde Patrik Sjöberg, säger Göran Harnesk till Aftonbladet.

”Naket och självutlämnande”

Den dagen mottog Bris tre gånger så många samtal om sexövergrepp till hjälptelefonen, jämfört med året innan.

Även de följande dagarna var det fler samtal än vanligt.

– När en känd person vågar prata om det så naket och självutlämnande utan att försöka få någon glans på sig själv, då brukar det resultera i att andra känner att de inte är de enda som är utsatta, säger Göran Harnesk.

”Bra att de vågar”

Även om det inte rör sig om många samtal är trenden tydlig, menar han.

Mellan den 27 och den 29 april fick Bris 38 samtal om sexuella övergrepp mot barn, motsvarande period i fjol kom det 19 samtal. Även på Bris chatt och på deras vuxentelefon märker man en ökning.

När Aftonbladet når Patrik Sjöberg är han både glad och sorgsen över beskedet.

– Det är hemskt att barnen måste ringa, men samtidigt så visar det att min berättelse hjälpt till. På ett sätt är det fantastiskt att de vågar söka hjälp och samtidigt så skulle aldrig något av de här övergreppen ha fått inträffa, säger han.

Fortsätter engagera sig

Patrik Sjöberg berättar att han planerar att börja engagera sig mer i frågor gällande sexuella övergrepp på barn.

– Mitt bokförlag hjälper mig och tittar på olika sätt som jag kan bli mer aktiv och de väljer bland olika organisationer. Det är en djungel där ute. Jag vill verkligen fortsätta att jobba med detta, säger han.

Publisert: