Nyheter

Här stormas ambassaden

Av: 

Olof Svensson

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Polisen stormade i eftermiddags Libyens ambassad i Stockholm efter att flera personer brutit sig in och ockuperat huset. Sju personer har gripits av polisen.

Flera ockupanter hängde ut från ett fönster på tredje våningen och hotade med att hoppa och tända eld på byggnaden.

– Förhandlingarna var utsiktslösa, då måste vi agera, säger Kjell Lindgren, polisens informatör på plats.

14.20 stormade poliser från den nationella insatsstyrkan och piketenheten i Stockholm Libyens ambassad på Valhallavägen i Stockholm. Ambassaden hade då varit ockuperad sedan klockan 10.45.

– Plötsligt kom insatsstyrkan, vecklade ut en stege och stormade byggnaden från fönstret på första våningen, mellan 15 och 20 poliser gick in i byggnaden, säger Aftonbladets reporter Sofia Roström Andersson som befann sig utanför ambassaden.

Samtidigt slog en handfull poliser in dörren för att ta sig in den vägen.

"Förhandlingarna var utsiktslösa"

Tidigare hade ockupanterna ställt ut en flaska med tändvätska i fönstret på tredje våningen. Polisen gjorde bedömningen att det fanns risk att byggnaden skulle tändas på, eller att ockupanterna skulle tända eld på sig själva.

– Man gjorde bedömningen att förhandlingarna var utsiktslösa, då måste vi agera, säger Kjell Lindgren, polisens informatör på plats.

I samband med stormningen försökte en av ockupanterna ta sig ut från tredje våningen, han ska ha klättrat ut genom fönstret och hängt sig i en flaggstång. En kort stund senare drogs han tillbaka in i byggnaden av de andra ockupanterna.

Gripandet gick lugnt till väga enligt polisen.

– De gav sig ganska omgående. De gjorde inget motstånd utan lät sig gripas, säger Kjell Lindgren.

"Vi gör det här för människor i Libyen"

I samband med gripandet ska en av männen ha fått en rispa på en arm. Ingen annan person kom till skada.

Aftonbladet fick strax innan polisens stormning telefonkontakt med en av ockupanterna i huset, en 29-årig man.

–Vi vill att svenska regeringen visar vilken sida de står på och att de stänger ambassaden. Vi gör det här för de människor i Libyen som dör varje dag. Vi är inte kriminella, vi kommer inte hit för att förstöra byggnaden, vi kommer hit för att visa att vi bryr oss om folket i Libyen, sade han.

Sex personer bröt sig in

Polisen fick larm klockan 10.45 om att en grupp människor tagit sig in på Libyens ambassadör på Valhallavägen i Stockholm. Ingen personal befann sig inne på ambassaden, men två väktare fanns i byggnaden. De lyckades inte stoppa personerna som trängde sig in.

Ett femtontal polisbilar samt brandkår och ambulans ryckte ut och Valhallavägen spärrades av mellan Odengatan och Engelbrektsgatan. Ockupanterna hotade med att hoppa från fönstret och tända eld på byggnaden. En banderoll med texten "Sverige förhandlar om libyskt blod" samt den äldre libyska flaggan hängdes upp vid byggnaden. Runt ambassadbyggnaden samlades flera anhängare till ockupanterna, minst två omhändertogs av polisen.

Vid 15.10 hävdes avspärrningarna på Valhallavägen.

De sju gripna männen, som är i 30- till 50-årsåldern, har förts till polisstation. I nuläget är de misstänkta för grovt olaga intrång, förberedelse till grov mordbrand och skadegörelse.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter