”Det har varit ett helvete”

NYHETER

I dag avslutades rättegången mot barnläkaren

Foto: Barnläkaren under rättegången.

Som om Carolina Klüft skulle hoppa 37 meter i längdhopp.

Så orimliga är Linneas blodprov menar barnläkarens försvarare.

– När jag jobbade i laboratorium fick jag lära mig att ta om prover om de var konstiga. Det har inte gjorts i mitt fall, sa barnläkaren i rätten.

Idag var den sista dagen i det uppmärksammade och omdebatterade målet mot den 57-åriga barnläkaren som står åtalad för att ha dräpt tre månader gamla Linnea på Astrid Lindgrens barnsjukhus för tre år sedan.

”Skulle inte göra så här”

När kvinnan själv fick chansen att säga några ord sa hon:

– Jag har varit läkare länge. Jag har jobbat i krigszoner. Jag har väldigt bred erfarenhet. Det innebär att jag inte skulle göra så här. Jag vet exakt var de medicinska gränserna går, säger hon.

Iklädd svarta kläder vände hon sig för första gången rakt fram mot rätten.

– Det ingår i mitt jobb att ta hand om döende barn. Man måste vara ödmjuk då. Jag började forska som väldigt ung. Jag lärde mig i labbet några viktiga saker. Man kontrollerade alltid prover dubbelt. Jag lärde mig att om man hittade något som var nytt eller konstigt gjorde man alltid ett nytt prov, man måste kunna återupprepa fyndet. Inget av det har uppfyllts i den här förundersökningen mot mig, säger hon.

Med emfas utropade hon.

– Jag har absolut inte gjort det här som jag anklagas för. Tack.

”Trångsynta jävlar”

Försvaret menar att åtalet bör ogillas i sin helhet.

Deras tre viktigaste argument är: Har barnläkaren gett Linnea Tiopental?

Kan det styrkas att Linnea dött av Tiopentalförgiftning?

Är mätvärdet så tillförlitligt att barnläkaren kan dömas till fängelse?

Nej, anser de.

Försvarare Björn Hurtig säger att de mätvärden som uppvisats i Linneas blod, enligt åklagaren minst 1 400 mikrogram tiopental per gram lårblod, är lika otroliga som om Usain Bolt skulle springa 100 meter på 1.91 sekunder eller Carolina Klüft skulle hoppa 37 meter i längdhopp.

– Vi jurister är de mest trångsynta jävlar som finns. Vi tittar på bokstäver och paragrafer. Här kommer experter och säger att det här är orimligt. Istället för att försöka utröna det så väcks det åtal, säger barnläkarens advokat Björn Hurtig.

”Sätta gränser”

Åklagarsidan menar att det är bevisat att Linnea dog av en spruta tiopental och att barnläkaren gav den.

– Hon lever, får sprutan och avlider, säger åklagare Peter Claeson.

Han anser att barnläkaren bör dömas för försök till dråp eller dråp och till fängelse i ett år.

Peter Althin sammanfattar vad rättegången handlar om.

– Den palliativa vården är till för att värna människoliv. Människor med sjukdomar där det inte finns någon bot ska få hjälp. Bästa möjliga livskvalité för de sjuka och anhöriga. Men den ska inte påskynda döden.

– Den tillåter att vårdpersonal avslutar den livsförlängande vården och man får ge morfin i doser som lindrar smärta. Men lagen förbjuder i dag läkare att ge doser som avsiktligt förkortar liv.

– Därför är rättegången viktig, det handlar även om att sätta gränser.

”Ett helvete”

Björn Hurtig menar att hans klient, barnläkaren, har förlorat allt efter att hon greps i mars 2009.

– Hon har förlorat jobb, hon har hotats och hon har tvingats flytta. Det är horribelt att det tagit tre års tid, säger han.

Den 57-åriga läkaren fick en tjänst under tiden men när sjuksystrarna fick veta att barnläkaren var den hon var vägrade de att jobba med henne, enligt Hurtig.

– Det har varit ett helvete för min klient.

Den 21 oktober faller domen.