Nyheter

Nobelpriset till Tranströmer

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

En svensk tog det.

Tomas Tranströmer är årets Nobelpristagare i litteratur.

Strax efter klockan 13 i dag mötte Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund pressuppbådet i Börshuset i Stockholm.

Svensk vinnare

Sedan avslöjade han årets Nobelpristagare i litteratur – den svenske poeten Tomas Tranströmer, 80.

Ett stort jubel bröt ut bland de som samlats.

Han får priset "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Inte sedan 1974 då Eyvind Johnson och Harry Martinson delade på priset har en svensk fått det.

Tranströmer har under flera år nämnts i spekulationerna om vem som ska få det prestigefyllda priset. Hans lyrik har getts ut sedan mitten av 1950-talet och hans verk finns översatta till runt 60 olika språk.

"Väldigt stor"

Bara någon timme innan tillkännagivandet seglade han upp som favorit på ett av de stora spelbolagens sajter. Peter Englund verkar dock medveten om att han gjorde många förvånade när han läste upp Tranströmers namn.

– Men poängen med det här har aldrig varit att slå någon med häpnad. Tranströmer har funnit med sedan länge, och han har varit nominerad många år i rad. Han är en av världens största poeter, säger Englund till SVT, enligt TT.

Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg säger att hon tror att Svenska Akademin hade fått kritik om de inte gett Tranströmer priset.
– Han är väldigt stor i Kina, han är stor i USA, han är stor överallt. Han är bra helt enkelt, säger hon.

En av favoriterna

Peter Englund säger att att han pratat med Tranströmer och dennes hustru, och att poeten nog var förvånad över beskedet.

– Jag tror att han blev överrumplad. Han satt och lyssnade på musik när jag ringde. Det brukar heta att tåget har gått om ingen har ringt runt 12.30, och jag tror att jag ringde honom tio i ett, säger han till TT.

Genom karriären har han fått ta emot en mängd olika priser, bland annat Bellmanpriset (1966) och Augustpriset (1996). I april i år tilldelades han utmärkelsen Professors namn av regeringen för en "enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen".

Priset kommer att delas ut i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Vinnaren får 10 miljoner kronor, ett diplom och en medalj.

Nobelpriset

Nobelpriset instiftades 1895 av dynamitens uppfinnare, Alfred Nobel. De första prisen, i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och fred, delades ut 1901. Sedan dess har också ett ekonomipris från Riksbanken tillkommit 1968, även om detta i strikt mening inte är ett äkta Nobelpris.

Varje pris består av en medalj, ett personligt diplom och pengar. I år är prissumman tio miljoner kronor.

Sex svenskar har fått litteraturpriset, och fem har fått fredspriset. Inom naturvetenskaperna har vi totalt haft 16 pristagare.

Bara 40 kvinnor hittills

Nobelpriset har sedan 1901, då de första priserna delats ut, bara tilldelats 40 kvinnor jämfört med 779 män, inklusive dagens pristagare. En kvinna har fått priset två gånger – den polsk-franska fysikern Marie Curie fick priset i fysik 1903 och i kemi 1911.

Två svenska kvinnor har fått Nobelpris – författaren Selma Lagerlöf 1909 och politikern Alva Myrdal som fick fredspriset 1982.

För två år sedan slogs rekord i antalet kvinnor samma år, av totalt 13 pristagare var fem kvinnor, bland andra litteraturpristagaren Herta Müller.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: