Högströms hemresa skulle hållas hemlig

NYHETER

Dömdes för stölden av skylten ”Arbeit Macht Frei” – i Sverige igen

WARSZAWA. Plötsligt blev alla detaljer kring överförandet från Polen till Sverige av Anders Högström, dömd för stölden av Arbeit Macht Frei-skylten, topphemliga.

– Det var troligtvis för att undgå journalister och paparazzifotografer både i Warszawa och Stockholm, säger en polsk insatt källa som Aftonbladet har pratat med.

Det var i onsdags som Aftonbladet avslöjade att Anders Högström skulle överföras från Polen till Sverige för att avtjäna sitt straff i hemlandet.

Rafal Lisak, talesman för regiondomstolen i Krakow bekräftade en rad detaljer om operationen för Aftonbladet. Bland annat det exakta klockslag då överförandet skulle ske:

– Två svenska polismän ankommer med flyg till Warszawa runt klockan 12. Högström ska köras 30 mil från Krakow till Warszawa i poliskonvoj. Själva överförandet ska sedan ske på Okecie-flygplatsen i Warszawa, sa Lisak bland annat.

Men sedan i onsdags har den öppna attityden förändrats.

När Aftonbladet i dag försökte få detaljer bekräftade om överförandet var det locket på. Istället kom det besked att operationen var inställd av okänd anledning.

Enligt uppgift till Aftonbladet har dock överföringen av Anders Högström skett i dag, nästan helt enligt planerna. Cirka klockan 13.30 anträdde Högström svensk mark igen.

– Det ser ut som att polska polisen har fått kritik från svensk polis för sin öppenhet kring överförandet. I sista stund blev operationen hemligstämplad och tidigarelades dessutom något, säger en polsk källa till Aftonbladet.