Island

Flygtrafiken har stoppats

avVictor Stenquist, Anders Munck

Utbrott i Islands mest aktiva vulkan

1 av 2 | Foto: Foto: Scanpix
Reynir Bödvarsson, seismolog.

Islands mest aktiva vulkan Grimsvötn fick utbrott i går kväll – det största på 100 år.

Flygbolagen håller andan – det isländska luftrummet har stängs på grund av vulkanutbrottet.

Om utbrottet fortsätter kan aska nå Frankrike och Spanien på torsdag.

Eyjafjallajökulls utbrott lamslog hela Europas flygtrafik för ett år sedan. Då strandades tio miljoner resenärer.

Nu kan det vara dags för ett nytt flygkaos.

Kilometerhöga rökmoln har rest sig från vulkanen Grimsvötn som ligger under glaciären Vatnajökul. Följderna är osäkra, men luftrummet över Island är stängt.

Största på 100 år

– Utbrottet har passerat ett maximum, men det är fortfarande väldigt kraftigt och inget tyder just nu på att det ska avta, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Om utbrottet fortsätter kan askmolnet komma att nå Frankrike och Spanien på torsdag, och norra Skottland redan på tisdag, enligt AFP.

Enligt geofysikern Magnus Tumi Gudmundsson är utbrottet det största från vulkanen på över hundra år – och tio gånger kraftigare än det senaste utbrottet, skriver AP.

”Närmaste timmarna avgörande”

Grimsvötn senast utbrott kom 2004. Då var följderna begränsade. Experterna har spått att det utbrott som pågår nu också blir mindre, och inte påverkar flygtrafiken i samma utsträckning som vid Eyjafjallajökulls utbrott.

– De närmaste timmarna och dagarna får avgöra hur inverkan blir på flygen. Det är en fråga dels om hur vindarna blåser och dels om utbrottet fortsätter i samma styrka. Just nu blåser det i nordlig riktning, säger Reynir Bödvarsson.

Väntat utbrott

Åtgärder har vidtagits för säkerhets skull.

– Flygtrafikledningar med trafik över Atlanten har blivit informerade. Man tar försiktighetsåtgärder och ändrar sina rutter.

Flygledningscentralen på Arlanda har fått varningar från Island om att det nu råder flygförbud över vulkanen.

– Det är fortfarande ingen påverkan på svenska flyg, förutom flyg till Reykjavik, säger Susanne Rundström, pressjour på statliga flygplatsbolaget Swedavia till TT.

Nio utbrott

Islands internationella flygplats Keflavik var öppen fram till klockan nio på söndagsmorgonen, men stängde då på grund av utbrottet.

Ännu finns inga signaler på att den svenska flygtrafiken ska påverkas. Men flygtrafik från Norge över Atlanten kan komma att påverkas, tror Petter Duestad, driftschef på den norska luftfartsmyndigheten Avinor.

– Flyg som ska åka västerut, till exempel till USA, får flyga en annan rutt, antingen långt söder eller långt norr om Island, säger han till nyhetsbyrån NTB.

Mellan 1922 och 2004 har Grimsvötn fått utbrott nio gånger. Området beskriv som mycket vulkaniskt aktivt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Island