Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Unicef: ”Vi fruktar en humanitär katastrof”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-05

Aftonbladet på plats vid libyska gränsen

RAS AJDIR/STOCKHOLM De få flyktingar som kommer till Tunisien från Libyen ser rädda ut.

Samtidigt väntar flera hjälporganisationer på klartecken från Gaddafi att de säkert kan ta sig in i landet.

– Vi fruktar att det är en humanitär katastrof på andra sidan gränsen, säger Najwa Mekki, ansvarig för Unicefs vid gränsen.

Tidigare under veckan passerade tusentals människor varje dag gränsen till Tunisien, på flykt från våldsamheterna i Libyen.

Nu har flyktingströmmen helt stannat av och det kommer bara ett tiotal i timmen. Enligt hjälporganisationer på plats vid gränskontrollen vid Ras Ajdir tyder det på att den libyska militären vidtagit åtgärder på andra sidan gränsen.

Flyttat flyktingläger

Obekräftade uppgifter säger till Aftonbladet att att man flyttat ett stort flyktingläger 5-10 kilometer in i landet för att dölja det för utländsk press och tunisisk bevakning.

Unicef och Röda Korset bara ett par av organisationer som väntar på att kunna ta sig in i Libyen för att undsatta nödställda.

Najwa Mekki är ansvarig för Unicef på plats vid gränsen, och hon befarar det värsta: En humanitär katastrof.

Fruktar katastrof

– Vi väntar bara på en garanti från Gaddafi på att vi inte blir skjutna i samma ögonblick som vi går över gränsen. Direkt när vi har fått det kommer vi att gå in. Vi fruktar att det är en humanitär katastrof på andra sidan gränsen, säger Najwa Mekki.

Många som passerar gränsen har blivit misshandlade och blivit av med alla sina tillhörigheter. Men även vid flyktinglägren i Tunisien är förhållandena på väg att bli ohållbar.

Flygplatsen vid Djerba har använts till att evakuera människor från Tunisien till sina hemländer. När Aftonbladet på lördagen besöker flygplatsen har stora skaror flyktingar samlats utanför.

De nödsatta får inte vistas inuti terminalerna eftersom de ansvariga inte vill att det ska se illa ut för de turister som färdas därifrån.

Både mat och medicin är stora bristvaror, och en läkare uppger att han behandlat flera hundra personer med diarré och andra plågsamma åkommor.

Följ ämnen i artikeln