Skickades ut i skogen – dog

Praktikanten Håkan Altin, 47, fick trädet över sig – ”Pappa hade ingen utbildning för skogsarbete”

Praktikanten Håkan Altin, 47, skickades ut för att fälla träd – utan utbildning.

Efter bara en veckas arbete krossades han av en fallande björk.

– Ingen vill ta ansvar för min pappas död, nu kräver vi svar, säger dottern Johanna.

Tidningen Dagens Arbete berättar i dag om Håkan Altin, 47, som förra hösten fick ett erbjudande av arbetsförmedlingen i Gävle att arbeta som skogsarbetare för kommunen. Egentligen var jobbet bara en praktikplats men Håkan blev överlycklig ändå.

– Han hade gått hemma länge och detta var vägen ur arbetslös-

heten. Han blev så glad över att äntligen ha någonting att göra, säger dottern Johanna Norlin, 24.

Bröstkorgen krossades

Jobbet gick ut på att fälla träd som blåst omkull, något av det farligaste en skogsarbetare kan göra. Håkan arbetade självständigt i skogen och efter bara en vecka skedde det som inte fick hända. Håkan träffades av ett träd som föll oberäkneligt. Hans bröstkorg krossades av den tunga stammen. Lårbenet och nyckelbenet bröts och han fick en spricka i en av ryggkotorna.

Sex veckor efter olyckan dog Håkan av multiorgansvikt.

– Smärtorna måste ha varit olidliga. Vi trodde att han på sin höjd skulle bli förlamad av skadorna, men aldrig att han skulle dö. Pappa var inte utbildad till att arbeta med den här typen av jobb. Det var ju bara en praktikplats, säger Johanna upprört.

”Det är skrämmande”

Peter Rüger, verksamhetschef på Gävle kommun, anser att kommunen har tagit sitt ansvar när Håkan placerades ut i skogen.

– Han hade utbildning från 90-talet. Det är som ett körkort. Dessutom hade vi testat att han verkligen kunde köra motorsåg, säger han till Dagens Arbete.

Men enligt Arbetsmiljöverkets regler är det förbjudet att arbeta ensam i stormfälld skog – oavsett utbildning. Lars Olov Eriksson, skyddsombud på GS-facket, är upprörd.

– Det är ju precis så här olyckor sker. Det är skrämmande och väldigt allvarligt, säger han.

Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket. Men trots att det nu har gått mer än ett år vet Johanna och lillasyster Josefine, 20, fortfarande inte vem som ska hållas ansvarig för deras pappas död.

– Vi vet att pappa inte kommer tillbaka men vi vill att någon tar ansvar. Så här får det inte gå till, säger Johanna Norlin.

Kristoffer Törnmalm

Publisert: