Hemliga planen

avKarin Östman

Attacken förbereddes i tre månader. Fick hjälp av specialförband från Nato

1 av 9 | Foto: Foto: Sergey Ponomarev/AP
tätt samarbete Libyska rebeller stred i Tripoli i går. Nato har haft ett tätt samarbete med rebellerna som ökat under de senaste veckorna.

På bara några timmar lyckades rebellerna inta huvudstaden Tripoli.

Men bakom offensiven ”Operation Mermaid Dawn” finns ett tätt och hemligt samarbete med Nato.

– Jag är säker på att Nato har haft specialförband inne i Libyen som har stöttat rebellarmén, säger militärstrategen Stefan Ring.

Rebellerna – som mestadels består av frivilliga utan militär träning – överraskade Gaddafiregimen när de blixtsnabbt tog kontrollen över Tripoli.

De har krigat i månader med dålig utrustning utan att lyckas rubba Gaddafis 42 år långa styre.

Men med ”Operation Mermaid Dawn” visade de en koordineringsförmåga och disciplin få trodde de besatt.

Fathi al-Baja, ledare för rebellernas politiska kommitté, uppger för nyhetsbyrån AP att offensiven i Tripoli planerades i tre månader.

Smugglade vapen

De senaste veckorna har också vapen i största hemlighet skeppats dit i civila fartyg för att förbereda attacken, uppger högt uppsatta rebelledare.

Enligt Fathi al-Baja var ledaren för säkerhetsstyrkan i maskopi med rebellerna och uppmanade därför sina trupper att inte göra motstånd.

Skälet till att ledaren svek sin överste ska ha varit hämnd för sin bror som dödades av regimen för flera år sedan.

Natos bombningar och flygövervakningar har pågått över libyskt luftrum sedan i mars. Enligt mandatet från FN:s säkerhetsråd är militäralliansens roll att skydda civilbefolkningen.

Fler luftattacker

Men enligt diplomatkällor har Natos ökade samarbete med rebellerna gett resultat de senaste veckorna.

– Vi visste att det skulle komma en punkt när regeringsstyrkorna skulle försvagas så mycket att de inte längre kan kontrollera styrkorna. Samtidigt har rebellerna blivit bättre tränade och utrustade, säger en diplomatkälla till New York

Times.

De senaste dygnen har luftattackerna över Tripoli blivit fler och träffarna blivit mer exakta. Det har bland annat skett genom att rebellerna kunnat kommunicera med Natos baser i Italien genom utrustning som de fått av militäralliansen.

– Rebellerna har definitivt vårt telefonnummer. Vi har en mycket bättre bild av vad som händer på marken nu, säger diplomatkällan.

”Vill inte dö för Libyen”

Stefan Ring, militärstrategisk expert, är också övertygad om att Natos roll i offensiven varit större än vad man officiellt vill framhålla.

– Jag är säker på att Nato haft specialförband som stöttat rebellarmén och samordat den här rörelsen. Bland annat genom att ge dem underrättelser om var Gaddafis styrkor befinner sig så att de kan undvika dem.

Gaddafi som själv tog makten i landet genom en militärkupp har varit försiktig med att bygga upp en alltför stark armé, av rädsla för att bli störtad. Därför har han till stor del använt sig av legosoldater.

– De har ingen lust att dö för Libyen, de är där för att utföra ett jobb. Man ser till sitt eget bästa, stridsviljan försvinner, man går hem och förbanden upplöses, säger Stefan Ring.

ARTIKELN HANDLAR OM