Försäkringskassan

Bedrägeri utreds på Försäkringskassan

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Handläggare misstänks ha lurat till sig pengar från föräldrarpenningen

Försäkringskassan utreder just nu ett misstänkt storbedrägeri.

En handläggare på Försäkringskassan i Luleå ska ha lurat till sig föräldrarpenning från en rad föräldrar.

Efter att fusket uppdagats sade den anställde upp sig själv.

Anställda på Försäkringskassan i Luleå blev i går förmiddag inkallade till ett stormöte. En kollega hade sagt upp sig själv klockan åtta på morgonen efter att ha konfronterats med ett misstänkt bedrägeri.

– Personen har förskingrat pengar som har gått till det egna kontot. Pengarna skulle gått till våra kunder, säger Kjersti Mårtensson, utredare på Försäkringskassan.

Kan ha drabbat många

Bedrägeriet uppdagades efter att flera föräldrar hört av sig till Försäkringskassan när utbetalningarna inte stämt. Interna kontroller ledde senare fram till handläggaren. Handläggaren misstänks nu ha tagit delar av utbetalningarna och satt in på sitt egna konto. Enligt en källa till Aftonbladet ska det ha pågått under en längre tid och röra sig om ett betydande belopp. Eftersom många inte kontrollerar exakt hur många dagar de får ersättning för kan bedrägeriet ha drabbat många av Försäkringskassans kunder.

– I nuläget vet vi inte hur många som är drabbade. Det vi vet är att pengarna har hamnat på handläggarens egna konto, säger Kjersti Mårtensson.

"Vi ser allvarligt på det här"

Försäkringskassan har ersatt de berörda kunderna. Ärendet kommer att polisanmälas men först efter Försäkringskassans interna utredning. Den kommer pågå hela helgen och beräknas vara klar på tisdag.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det här. Detta är ett bedrägeriärende och det kommer att polisanmälas. Men vi måste först få klarhet i omfattningen, säger Kjersti Mårtensson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringskassan