”Glad att stå för det Sverige SD ogillar”

Årets första partiledardebatt upptogs till stor del av hjärtliga avsked.

Alliansen hyllade Mona Sahlin (S) som gjorde sin sista debatt.

– Jag blev allra mest glad över Jimmie Åkessons ord att jag har varit inspirationskälla och en förebild för deras arbete mot det Sverige de inte tycker om, sa Sahlin efter debatten.

Större delen av partiledardebatten gick åt till att varje partiledare fick hålla sitt avskedstal till Mona Sahlin som bara har månader kvar som partiledare för Socialdemokraterna. Hon kallades modig, färgstark, engagerad, ansvarstagande, nytänkande och kunnig.

– Det blev inte mycket till debatt, men det är inte så konstigt. Det kommer fler debatter. Det är bara fyra månader sedan vi förlorade valet och det är 44 månader kvar till nästa val, sa Sahlin efteråt.

Åkesson kritiserade

En person som inte anslöt sig till de hyllande rösterna var SD:s Jimmie Åkesson. Han förklarade att Mona Sahlin symboliserade den misslyckade integrationspolitiken och mångfaldsprojektet som hans parti är motståndare till.

En kommentar som Mona Sahlin tog med ro.

– Jag blev allra mest glad över Jimmie Åkessons ord att jag har varit inspirationskälla och en förebild för deras arbete mot det Sverige de inte tycker om. De orden tycker jag om och tänker vårda mycket, mycket...

Maria Wetterstrand gjorde också sin sista debatt och fick även hon en del uppskattande ord från kollegorna.

– Jag hade väl egentligen gillat att få lite repliker som jag hade kunnat svara på. Nu fick jag en massa snälla tacktal istället, men det var väl nödvändigt, sa hon efter debatten.

Jimmie Åkesson gjorde flera försök att själv få igång debatten kring integrationspolitiken, vid sidan av de stundtals uppsluppna inläggen i debatten.

Lars Ohly valde själv att inte ta någon debatt med Jimmie Åkesson (SD).

I de senaste debatterna har det varit en tendens att det blir Jimmie Åkesson mot resten. Finns det någon risk att debatten blir för enahanda?

– Ja. Risken är naturligtvis att oavsett vilken fråga man lyfter med en främlingsfientlig förespråkare för en rasistisk politik att man hamnar in på det som är deras enda politiska krav. Och jag ser inget självändamål till att ge honom möjligheter att enbart fortsätta att prata om det enda han vill, så i dag valde jag att inte ta någon replik på honom, sa Ohly efter debatten till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade efter debatten kritiken mot att oppositionen varit alltför frånvarande.

– Det tror jag alla förstår att det är ett övergående problem. Det är en kort tid mellan att ledningarna för två av partierna nu byts ut. Vi får nyvalda ledningar senare i vår, sen får vi med dessa nya ledningar ta upp debatten igen, sa han.

Publisert: