Kallt krig på torget

Av: Josefin Sköld, Per Olav Ödegård

Publicerad:
Uppdaterad:

Demonstranterna isolerade på Tahrirtorget – viker sig inte

1 av 3
hoppas på besked Den egyptiska regeringen har försökt isolera demonstranterna på Tahrirtorget där protesterna fortsätter att eka mellan husen. Foto: HARALD HENDEN

KAIRO. Demonstranterna sitter på Tahrirtorget och läser dagens tidningar.

Regeringen kommer med nya löften, men vägrar ge efter för det viktigaste: att president Hosni Mubarak avgår.

– Vi stannar tills han avgår, skanderar folkmassan.

10 000-tals människor strömmar till Thahirtorget för att hedra dem som dött i demonstrationerna. Muslimer och kristna samlas i en gemensam bön.

– Vi står här hand i hand för Egyptens nya framtid, lyder ropen över Tahrirtorget.

De kristna prästerna vill markera för omvärlden att även de är delaktiga i demonstrationerna och att upproret inte bara är en muslimsk protest.

Utanför torget börjar livet långsamt vända tillbaka till det normala. Trafiken är som en normal kaotisk söndag, som här är veckans första arbetsdag. Banker och butiker har öppnat igen.

Myndigheternas strategi verkar vara att isolera demonstranterna på Tahrirtorget, medan de försöker normalisera förhållandena utanför zonen.

– Tahrirtorget kommer att fungera som en talarstol, som den i Hyde Park i London, säger pensionerade generalen Magdy Sharif.

Lovade pressfrihet

Vicepresidenten Omar Suleiman mötte i går representanter för oppositionen. Han satte sig under ett stort porträtt av presidenten Hosni Mubarak och lovade pressfrihet, frigivning av dem som fängslats under upproret och att upphäva undantagslagarna – när säkerhetspolisen säger okej.

Men det var långt ifrån tillräckligt för att tillfredsställa oppositionen.

– Protesterna fortsätter eftersom löftena inte ger några garantier och för att alla krav inte infrias. Men detta är början till en dialog, sa Mostafa al-Naggar, talesman för oppositionsledaren Mohamed el-Baradei.

– Vi fortsätter kräva att presidenten avgår.

Viftar bort kritiken

I gårdagens Agenda riktade Mona Sahlin (S) skarp kritik mot utrikesminister Carl Bildt (M) och EU, som hittills inte krävt president Mubaraks avgång. Efter sändningen viftade Bildt bort kritiken.

– Jag förstår inte vad hon pratar om. Han kommer ju att avgå, det vet jag. Det är bara en tidsfråga innan det händer.

”Djungelns lag”

Hur kan du vara så säker?

– Han har ju själv sagt det. Alla säger det.

Hur menar du?

– Det går inte att hålla demokratiska val utan de nödvändiga författningsförändringar som nu måste till. Skulle Mubarak avgå nu krävs det enligt den nuvarande författningen val inom två månader. Ett så snabbt val skulle antingen övervakas av den nuvarande regimen eller så skulle det bara bli djungelns lag. Det måste få ta lite tid.

När har Egypten en ny president?

– Inom ett år tror jag vi har en ny president i Egypten. Med all sannolikhet har det också hållits ett parlamentsval också.

I dag har de egyptiska myndigheterna kortat utegångsförbudet, som tidigare rått mellan 19.00 och 08.00 på morgonen, med tre timmar. De nya tiderna blir 20.00–06.00 och gäller i Kairo, Alexandria och Suez.

Publicerad: