Nyheter

"Jakten är urskiljningslös"

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Licensjakt på varg debatterades i riksdagen – attack mot Carlgren

Miljöminister Andreas Carlgren (C) försvarade licensjakten – och fick hård kritik.

Samtidigt öppnade flera partier för ett närmare samarbete om vargpolitiken vid dagens vargdebatt i riksdagen.

Miljöminister Andreas Carlgren under tisdagens debatt.
Miljöminister Andreas Carlgren under tisdagens debatt.

– Det finns bara ett sätt att rädda vargen: Att få in nya vargar och komma till rätta med inaveln, inledde Andreas Carlgren debatten i dag.

Om detta var alla överens. Men när medlen för att uppnå målet diskuterades blev tonen fränare.

”Jakten är urskiljningslös”

Regeringen har beslutat om en licensjakt av 20 vargar i år, och 27 vargar förra året. Årets jakt pågår fortfarande i Västmanland – som är det enda län i Sverige där kvoten inte är uppfylld.

Både Jens Holm (V) och Åsa Romson (MP) gick till angrepp mot Carlgren om licensjakten, som de menar är en eftergift för jaktlobbyn.

– Jakten är urskiljningslös. Gevär riktas blint mot den varg som hamnar i jägarens kikarsikte. Nya gener kommer inte av att man skjuter djur. Det är snarare tvärtom, sade Åsa Romson.

Carlgren försvarade jakten

Helena Pettersson (S) kritiserade vad Carlgren tidigare sagt, att det skulle gå att säkerhetsställa en svensk vargstam med friska gener inom några år.

– Det här andas en okunskap som gör mig orolig, sade hon.

Andreas Carlgren ( C) försvarade dock jakten, bland annat med att alla de djur som sköts förra året var inavlade och att den är till för att skapa större acceptans för vargen:

– Ni säger nej till jakten. Ni vill ha oerhört många flera vargar. Säg det till människor i Värmland: Ni ska få fler vargar, och ni måste rätta er efter vad EU säger. Det gäller att skapa en god förankring inte bara att ha en högljudd politik, sade Carlgren.

Öppnade för samarbete

Men mot slutet av debatten öppnade flera politiker, bland annat Socialdemokraternas Helen Pettersson och Andreas Carlgren för ett närmare samarbete om inom rovdjurs- och vargpolitiken:

– Jag hoppas att vi kan hitta en gemensam politik. Men vi kan inte lösa alla konflikter på en gång. I Värmland har vargstammen fördubblats på ett år. Vi måste skaffa oss en bättre överblick över stammens utbredning, sade Helen Pettersson.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: