Google-chef ännu försvunnen i Kairo

Amnesty tror att han har torterats av militär

Google-chefen Wael Ghonim greps i demonstrationerna – och har varit försvunnen över en vecka.

Nu tror Amnesty att tvåbarnspappan torterats och uppmanar egyptiska myndigheter att släppa honom.

Samtidigt fortsätter våldet mot journalister i Kairo.

Marknadschefen för Google i Mellanöstern och Nordafrika Wael Ghonim greps förra fredagen av egyptiska säkerhetsstyrkor och har sedan dess varit försvunnen.

Gripandet filmat

Ghonim greps mitt under demonstrationer i huvudstaden Kairo, och på internet sprids filmer som påstås föreställa gripandet.

Amnesty International gick på söndagen ut med ett pressmeddelande där man krävde att egyptiska myndigheter antingen skulle släppa den kände bloggaren Ghonim eller åtala honom för något brott.

– Han måste få tillgång till en läkare och en advokat och inte bli utsatt för tortyr eller behandlas dåligt. Det här fallet är bara ett av många som belyser de egyptiska myndigheternas allt hårdare linje mot de som utöver sin rätt att fredligt protestera, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty i Afrika.

Ska släppas

Enligt brittiska Guardian har den egyptiske tv-mogulen Naguib Sawiris sagt att han fått information om att Ghonim kommer att friges under måndagen.

Våldet mot mediefolk har också fortsatt i Egypten, och den amerikanske organisationen CPJ uppger att det utförts 114 attacker mot journalister och redaktioner på bara en vecka.

Reporter till fånga

På söndagen krävde tv-kanalen al-Jazira att dess reporter Ayman Mohyeldin som tidigare under dagen förts bort från Tahrir-torget av egyptisk militär omedelbart ska släppas, skriver TT.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska under ett samtal med Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq ha krävt att trakasserier mot journalister måste upphöra.

Publisert: