Iranska medier bekräftar gripande av britt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En iransk flagga vid Irans ambassad i London. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En iransk flagga vid Irans ambassad i London. Arkivbild.

Uppgifter i iranska medier bekräftar att den brittisk-iranska medborgaren Abbas Edalat har gripits. Edalat är professor i datavetenskap och matematik vid Imperial College i London, och grundare av en organisation som beskriver sig som motståndare till bland annat utländsk inblandning eller intervention i Iran.

– Nyligen har medlemmar av ett infiltrationsnätverk med kopplingar till Storbritannien gripits, säger en anonym källa till nyhetsbyrån Fars, som skriver att Edalat är en av de gripna.

Storbritannien har bett om information från iranska myndigheter efter uppgifterna, uppger en talesperson för det brittiska utrikesdepartementet.

Gripandet skedde i mitten av april, enligt det New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI). Minst tre andra iransk-brittiska medborgare, som samtliga har dubbelt medborgarskap, hålls frihetsberövade i landet.

Sedan tidigare sitter den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali fortfarande fängslad i Iran, dömd till döden i oktober förra året för påstått spioneri.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN