Tvåbarnsmamman Jennifer, 43, dog i flygdramat

Anhöriga: Hon var klippan i vår familj

avEbba Thornéus

Ett passagerarplan – Southwest Airlines flight 1380 – tvingades under tisdagen att nödlanda i den amerikanska staden Philadelphia – efter att en motor exploderat.

Explosionen slog sönder ett fönster och en kvinna sögs delvis ut ur planet till följd av tryckfallet.

Kvinnan avled senare på sjukhus och har nu identifierats som tvåbarnsmamman Jennifer Riordan, 43.

Det var under tisdagen som passagerarplanet från Southwest Airlines var på väg från La Guardia-flygplatsen i New York till Dallas internationella flygplats i delstaten Texas när planets vänstra motor plötsligt exploderade, kort efter avgång,

Planet med 143 passagerare och fem besättningsmedlemmar tvingades nödlanda i Philadelphia efter att delar av den trasiga motorn slagit sönder ett fönster. Den sönderslagna rutan orsakade ett tryckfall i flygkabinen, vilket gjorde att en kvinna delvis sögs ut.

– Det var blod överallt, säger passageraren Marty Martinez till CBS.

Kvinnan dog senare på sjukhus och sju andra personer skadades lindrigt.

Tvåbarnsmamma från New Mexico

Kvinnan har nu identifierats som tvåbarnsmamman Jennifer Riordan, 43, från Albuquerque i New Mexico, skriver bland andra Sky News.

Riordan, som jobbade på Wells Fargo Bank, hade varit på en affärsresa i New York och var på väg hem till Dallas när olyckan inträffade.

Hennes anhöriga uttrycker sin sorg i ett uttalande till WFAA:

– Hon var klippan i vår familj, säger en anhörig och fortsätter:

– Jennifers livskraft, passion och kärlek påverkade hela vårt samhälle och nådde över hela landet. Hennes inverkan på allt och alla hon berörde kan aldrig mätas helt, men främst var hon klippan i vår familj.

Flera av de 143 passagerarna ska ha gjort heroiska insatser för att försöka hålla kvar Riordan inne i flygplanet, hon ska till hälften ha varit utanför flygplansfönstret.

1 av 3

Första dödsfallet sedan 2009

Jennifer Riordan är den första flygpassageraren att dö i en olycka med ett amerikanskt flygbolag sedan 2009, skriver Sky News.

En utredning av olyckan har inletts och kommer ta 12–15 månader men enligt en första undersökning av planet tyder det mesta på att det rör sig om så kallad metallutmattning, vilket innebär en försämring av ett materials hållfasthet orsakad av upprepade, låga mekaniska spänningar.

Det uppger National Transportation Safety Board, enligt nyhetsbyrån AP.

Flygbolagets chef Gary Kelly säger dock att planet undersöktes så sent som i söndags och då var flygbart.

ARTIKELN HANDLAR OM