Alkohol

Riksdagen vill se gårdsförsäljning av alkohol

Av: 

Jenny Rydberg

Matilda Wennerholm

NYHETER

Riksdagen har röstat ja till ett utskottsinitiativ om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Detta sedan Liberalerna och Kristdemokraterna svängt i frågan.

Under onsdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning.

Att riksdagen i dag röstade för utskottsinitiativet sänder en tydlig signal till en kommande regering om att det finns en majoritet som kommer att rösta ja, om ett lagförslag tas fram.

Det blev en jämn omröstning, 151 röstade ja till utskottets förslag, 140 röstade nej och två personer avstod från att rösta.

Liberalerna och Kristdemokraterna har tidigare varit emot att svenska alkoholproducenter ska få sälja sina produkter på tillverkningsplatsen. Men nu har båda partierna ändrat sig, vilket gör att det nu finns en majoritet som är för gårdsförsäljning. De borgerliga partierna har stöd av Sverigedemokraterna i frågan.

Den nuvarande regeringen och Vänsterpartiet är emot gårdsförsäljning av alkohol.

Debatt i Aftonbladet TV

Tidigare under onsdagen, före riksdagsomröstningen, möttes den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff (S) och den liberala gruppledaren och riksdagsledamoten Christer Nylander (L) i en debatt i Aftonbladet TV.

Christer Nylander tror inte att gårdsförsäljning kommer att påverka folkhälsan negativt, eller att det inte kommer att påverka Systembolagets monopol.

– Låt oss nyfiket titta på om det här går. Om det hotar monopolet ska det inte genomföras, hotar det inte monopolet ska det genomföras. Det är det vi beslutar om i dag, säger Christer Nylander.

Hans Hoff säger att det inte finns behov av att utreda frågan igen, och att det redan är fastställt att gårdsförsäljning påverkar alkoholmonopolet.

– Om man vill jobba för ett tryggare Sverige ska man stå kvar vid alkoholmonopolet. Om man släpper loss monopolet på bensinmackar och Ica och gud vet vad kommer det att öka brottsligheten, säger Hans Hoff.

”Riskerar öka missbruket”

Erika Danckwardt-Lillieström från Sveriges bryggerier tror inte att gårdsförsäljning skulle påverka de som är beroende av alkohol, eller är i riskzonen för ett missbruk, på ett negativt sätt.

– Jag tror att så länge vi kan få till en gårdsförsäljning inom ramen av den kontrollerade försäljning vi har och att Systembolaget kan bestå, så tror jag inte det här kommer att påverka de grupperna överhuvud taget. Gårdsförsäljning är inte i sig ett hot mot folkhälsan, säger hon.

Ingemar Rosén från Länkarnas riksförbund, en ideell frivilligorganisation som arbetar för att hjälpa människor som har problem med alkohol, håller inte med.

– Vår uppfattning är att det kommer öka tillgängligheten av alkohol. Och vi vet av erfarenhet att ökad tillgänglighet ger ökat bruk och missbruk av alkohol, säger han.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Öppnar man för gårdsförsäljning blir nästa steg att även livsmedelsbutiker måste få sälja Sprit starköl och vin, skriver Hans Hoff.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Alkohol

LÄS VIDARE

DEBATT. Låt oss i Skåne få sälja alkohol från gårdarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

Gårdsförsäljning

Politik

Systembolaget

Liberalerna

Kristdemokraterna

Missbruk