Många kvinnor offer vid Torontodåd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis utanför Alek Minassians hus.
Foto: Chris Young/AP/TT
Polis utanför Alek Minassians hus.

Större delen av offren som plöjdes ner med en skåpbil i Toronto var kvinnor, enligt polisen. Gärningsmannens motiv är ännu oklart – men han kan ha burit på ett hat mot kvinnor.

Det finns inga misstankar om att 25-åringen haft kopplingar till terrorgrupper. Men dådet, under lunchrusningen i måndags i Toronto, var utan tvekan en medveten handling, enligt myndigheterna.

Bara minuter innan den misstänkte gärningsmannen körde ihjäl tio personer skrev han ett "kryptiskt inlägg" på Facebook, bekräftar utredningsledaren Graham Gibson.

I inlägget hyllar den misstänkte gärningsmannen Alek Minassian den 22-årige Elliot Rodger som 2014 dödade sex personer och sedan tog sitt liv. Rodger hade då uttryckt frustration över att han var oskuld och över att han nobbades av kvinnor.

I Minassians inlägg står det att "Incel-upproret har redan börjat". "Incel" är en förkortning av "involuntarily celibate", på svenska "ofrivilligt celibat", som ofta använts på nätet kopplat till grupper av män som i många fall uttrycker hat och misstro mot kvinnor.

En annan formulering i inlägget lyder: "Vi kommer att störta alla Chads och Stacys!", öknamn som används för att beskriva människor som inte har några problem att hitta sexpartners.

Minassian har i sociala medier beskrivit sig som menig soldat. En talesperson för den kanadensiska militären bekräftar att han tog värvning i augusti, men att han bett om utträde efter bara 16 dagar av grundläggande utbildning.

Studenter vid en yrkesutbildning som Minassian gått beskriver honom som tillbakadragen, och en tidigare klasskamrat från gymnasiet säger i en intervju med CBC att 25-åringens uppträdande ofta var "ganska märkligt".

På tisdagen framträdde den misstänkte 25-åringen i domstol för att formellt möta anklagelserna mot sig – 10 mord och 13 mordförsök. Nästa domstolsframträdande är planerat till den 10 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN