Granskande journalist död efter mystiskt fall från balkong

avIsabelle Nordström

NYHETER

Den ryske journalisten Maksim Borodin har dött efter att ha ramlat från sin lägenhet på femte våningen.

Han skrev nyligen om hur ryska legosoldater dödats i Syrien, uppgifter som myndigheter försökt att hålla hemliga.

Polisen misstänker inget brott – men många spekulerar om vad som verkligen orsakade Borodins död.

Det var i förra veckan som Maksim Borodin, 32, granskande journalist, hittades allvarligt skadad utanför sin bostad i ryska staden Jekaterinburg. Han hade fallit från ett fönster på femte våningen.

I söndags avled han på sjukhus av skadorna efter fallet.

1 av 2 | Foto: NEWDAYNEWS.RU/AP
Maxim Borodin hittades svårt skadad. Han avled senare på sjukhus.

Avslöjade legosoldater i Syrien

Enligt lokala polisen finns ingen misstanke om brott. Men många har påpekat sammanträffandet att ytterligare en journalist dör efter att ha avslöjat för staten obekväma uppgifter.

– Det är farligt att vara journalist i Ryssland. Maksim Borodin, som utredde ryska legosoldater i Syrien, är död efter fall från femte våningen, skriver John Simpson, BBC:s korrespondent som tidigare rapporterat från Moskva, på Twitter.

Borodin arbetade nämligen för tidningen Novy Den och hade nyligen avslöjat hur det ryska företaget Wagner skickat tusentals legosoldater till Syrien. Hundratals ryska medborgare har dödats i amerikanska flygräder och artilleribeskjutning efter att de angripit kurdiska YPG, enligt avslöjandet.

Det är olagligt enligt rysk lag att anlita legosoldater. Trots att myndigheterna försökt att hålla detta hemligt identifierade Borodin flera ryska medborgare som dödats i Syrien.

Vännen: ”Såg kamouflageklädda män”

Vyacheslav Bashkov, vän till Maksim Borodin, säger sig ha pratat med vännen i onsdags och att Borodin då uttryckt oro över att han sett en beväpnad person på sin balkong och kamouflageklädda män i masker utanför huset.

Senare ringde Borodin tillbaka till vännen och sa att det rörde sig om ett missförstånd, att männen var borta. Det var det sista Bashkov hörde från kamraten.

Även Polina Rumjantseva, chefredaktören på Novy Den, är skeptisk till hur myndigheterna utreder fallet.

– För att få klarhet i vad som hände borde vi få tillgång till lägenheten och det jobbar vi på. Om vi hittar minsta tecken på orent spel kommer vi att informera alla, säger Rumjantseva.

Det finns inget självmordsbrev och enligt lokala polisen var dörren låst från insidan.

Så har Putin stannat vid makten 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland