Kim på väg till Vietnam inför toppmötet

avTT

Foto: Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, AP/TT
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un passar på att avlägga ett statsbesök i Vietnam i anslutning till nästa veckas toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un kommer inom kort att avlägga ett statsbesök i Vietnam, meddelar det vietnamesiska utrikesdepartementet på sin Facebooksida.

Ett exakt datum för besöket har inte meddelats, men ett pansarförstärkt nordkoreanskt tåg anlände till den kinesiska gränsstaden Dandong på lördagskvällen lokal tid, rapporterar bland andra den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Det slås dock inte fast att den nordkoreanske diktatorn är ombord.

Tågresan förväntas gå till Dong Dang i Vietnam, nära den kinesiska gränsen. Därifrån färdas Kim troligen i bil de sista 17 milen till Hanoi. Där väntas han vara framme på måndag kväll eller tisdag morgon, det vill säga bara någon dag innan toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un ska hållas i den vietnamesiska huvudstaden Hanoi den 27 och 28 februari.

Nästa veckas toppmöte mellan Kim och Trump blir det andra mellan ledarna. Vid det förra i Singapore i somras kom de överens om att Nordkorea skulle arbeta för en kärnvapennedrustning, men vad det betyder i praktiken är oklart.