Stor polisjakt på mordmisstänkt expolis

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tusentals poliser i södra Kalifornien är just nu igång med en massiv jakt på en före detta polis som misstänks för dubbelmord.

– Han är beväpnad och extremt farlig, säger Los Angeles-polisen.

I den vilda jakten på mannen ska två kvinnor av misstag ha skjutits av en polispatrull.

Sent på torsdagen uppgav polisen att våldsmannens bil hittats, uppger AP.

Vid en presskonferens sa polisen att den misstänkte 33-årige expolisen Christopher Jordan Dorner anses vara mycket farlig, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Dorner är beväpnad och extremt farlig. Han har tillgång till flera vapen däribland automatvapen, sa Charlie Beck, chef vid polisen i Los Angeles.

– Han vet vad han gör, vi har tränat honom.

Under torsdagen vidgade polisen också sökområdet utanför Kaliforniens gränser, nu jagas Dorner även i Nevada, skriver LA Times.

Hittat Dorners bil

På torsdagskvällen, lokal tid, uppger polisen att man hittat Dorners bil brinnande på en skogsväg utanför området Big Bear.

Efter fyndet genomförs dörrknackning vid alla de 400 bostäder som finns i det lilla samhället. Även bilar som passerar in och ut ur Big Bear genomsöks, skriver LA Times.

På Facebook ska Dorner ha publicerat ett manifest i vilket han hotat att mörda tidigare kollegor och deras anhöriga, rapporterar Fox News.

Där ska den före detta polismannen ha hotat med ”okonventionell och assymetrisk krigföring”, skriver LA Times.

Tros agera för hämnd

Jakten på den misstänkte, som också involverar den federala polisen och FBI, har pågått sedan i söndags då han ska ha skjutit ihjäl ett par i 30-årsåldern i staden Irvine i Orange County. Motivet tros vara hämnd, kvinnan som sköts ska vara dotter till en före detta polis som lämnat kåren och sadlat om till advokat, rapporterar tv-kanalen KABC.

Timmar efter att polisen knutit Dorner till dubbelmordet ska jakten på honom ha intensifierats då tre poliser sköts i Riverside och Corona i närbelägna Riverside County.

Polisen har identifierat Dorner som möjlig gärningsman även där.

Tidningsbud i skottgluggen

Enligt Los Angeles Times ska poliserna ha överrumplats av Dorner när de satt i bilen och väntade vid ett rödljus. En av poliserna som sköts dog av sina skador och en annan vårdas för mycket kritiska skador.

Christopher Jordan Dorner jagas nu i hela Kalifornien samt i närbelägna stater och i Mexiko, skriver Fox News.

Under torsdagens jakt ska två kvinnor av misstag ha hamnat i skottgluggen. Kvinnorna, som är tidningsbud och som inte tros ha något att göra med Dorner, ska ha träffats i handen respektive ryggen när polisen sköt mot bilen som de trodde var Dorners. Tv-bilder från platsen för skottlossningen visar hur deras blå pickup är full med kulhål.

”Ett nödvändigt ont”

Dorner fick sparken från Los Angeles-polisen 2009 för att han spred lögner om sin utbildningsledare.

I sitt manifest ska Dorner ha skrivit att hans dröm var att arbeta som polis och att han nu hade blivit djupt deprimerad och fylld av vrede mot dem som hade berövat honom den chansen.
– Jag vet att många av er som känner mig inte tror på medierapporteringen om att jag misstänks för att ha begått sådana hemska mord och för att jag ha tagit till sådana drastiska och chockerande handlingar de senaste dagarna, skriver Dorner, och fortsätter:

– Tyvärr är det ett nödvändigt ont som jag inte njuter av men måste göra för att rena mitt namn och för att det ska ske en förändring inom Los Angeles-polisen.

Los Angeles borgmästare Antonio Villaraigosa bad sina invånare att vara vaksamma så länge Dorner är på fri fot. Och Los Angeles-polisens chef Charlie Beck uppmanade på en presskonferens ex-polisen att ge upp frivilligt:

– Det här har gått för långt. Ingen mer borde behöva dö, säger han skriver LA Times.

Publicerad: