Nyheter

’Han liknar Anna Lindhs mördare’

Av: 

Niklas Eriksson

Nils Höglander

NYHETER

Psykiatern: Psykiskt sjuka kan bli väldigt farliga

Knivmannen från Brasilien landade i Sverige med ett uppdrag:

– Jag vill skjuta den svenske kungen för att förhindra kungen från att förstöra Brasilien.

Mijailo Mijailovic.
Mijailo Mijailovic.

Den 24-årige brasilianaren landade i Sverige bara elva dagar innan han helt oprovocerat gick till attack mot en skyddsvakt utanför Rosenbad.

”Bevakades av armén”

I en rättsmedicinsk undersökning efter dådet beskriver gärningsmannen vad som drev honom till attentatet. I paragraf 7- undersökningen berättar 24-åringen att han i sitt hemland varit under ständig bevakning av armén.

”Ska döda alla vakter”

Armén berättade också för honom att den svenske kungen betalat pengar till ett annat europeiskt land för att de skulle bränna ner Brasilien. Och detta var han tvungen att förhindra.

Samma dag som attacken köpte 24-åringen en bajonett­liknande kniv med målet att angripa en skyddsvakt och komma över dennes tjänste­vapen.

– Jag ska döda alla vakter och sedan döda kungen, ska 24-åringen ha sagt efter att han greps enligt för­undersökningen.

Jämför med Mijailovic

Paragraf 7-under­sökningen slår fast att 24-åringen var allvarligt psykiskt störd under attacken.

Psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler, jämför dådet med Anna Lindh-­mördaren Mijailo Mijailovic.

– De flesta psykiskt sjuka människor är inte mer benägna att begå våldsbrott än du och jag utan alkohol eller droger i blodet. Men det finns undantag och de kan bli väldigt farliga, säger Åsgård.

Han säger att de kan vara svåra att upptäcka men att människor i personens närhet ofta kan märka att allt inte står rätt till.

Enligt paragraf 7-undersökningen har han tidigare varit i kontakt med psykologer men inte fått några mediciner i hemlandet. Men polisen i Brasilien känner till 24-åringen sedan tidigare.

Kan inte förklara

För Aftonbladet berättar de att mannen varit försvunnen för några år sedan och sökt hjälp för att komma i kontakt med sina föräldrar: 24-åringen behövde pengar till en resa hem. Han ska inte ha varit misstänkt för något brottsligt, enligt polisen.

24-åringen förnekar alla former av missbruk och kallar attacken för ett ”infall” som han inte riktigt kan förklara, men att det ”handlar om polisen”.

Vid senare samtal säger han att han ångrar sig och ger ett alternativt motiv till sin Sverigeresa: Han letade efter släktingar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter