Putin rustar armén för snabba anfall

1 000 nya militärhelikoptrar för snabbare attacker

Putin.
Putin.

Ryssland rustar upp armén – för 4 300 miljarder kronor.

Och fokus ligger på överraskande attacker i gränsområden.

Något som kan få konsekvenser för Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

Rysslands upprustning kan få drastiska konsekvenser för Sveriges säkerhet. Det säger den finländske försvarsforskaren Stefan Forss, medförfattare till rapporten ”Rysk försvarspolitik och Finland”, till Svenska Dagbladet i dag.

För 4 300 miljarder kronor ska den ryska militären rustas upp med bland annat 17 000 stridsfordon, 1 000 helikoptrar och 28 ubåtar fram till 2020, skriver SvD.

”Nå mål snabbt”

Och fokus i satsningen ligger enligt den finländska rapporten på att skapa förmåga att överraskande kunna slå till mot grannländer.

– Ryska armén strävar efter att kunna nå sina mål snabbt genom effektiva tillslag inte bara mot det det angripna landets militär och politiska ledningen utan mot hela samhället. Målet är att snabbt bryta ner medborgarnas motståndsvilja, säger Stefan Forss till SvD.

Redan i somras rapporterades Ryssland ha nya Iskander-missiler som kan nå stora delar av Sverige, skriver tidningen.

Trots att det svenska försvaret har genomgått stora nedskärningar sedan 1990-talet ska miljardrullningen i det ryska försvaret inte innebära något akut hot mot Sverige, enligt rapporten.

Inte akut hot

Däremot rekommenderar försvarsforskaren Sverige att samarbeta med Finland.

– Sveriges försvarsmakt saknar i praktiken reserver och därmed är dess uthållighet ifrågasatt, säger Stefan Forss till SvD.

– På det politiska och praktiska planet är svaret givet: Ensamma klara sig ingen av oss, men tillsammans förbättrar vi våra chanser avsevärt.

Överbefälhavare Sverker Göransson sa redan under nyårshelgen att Sverige bara kan stå emot ett anfall från Ryssland i högst en vecka. Något som blev en politisk stridsfråga och inledde en granskning om ÖB begått brott mot rikets säkerhet.

Men åklagaren beslutade att ÖB inte misstänks för brott.

Och dessutom hånades i rysk tv – det svenska försvaret utmålades som ett ”klent gäng i trikåer”.

Publisert: