Kan ingen väcka mig när isen smält?

avFredrik Rundkvist

NYHETER

John Kerry gäspade sig igenom klimatmötet i Kiruna

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl
Trött, trött, tröööööööött ...

USA:s utrikesminister John Kerry hade svårt att dölja sin trötthet på Arktiska rådet i Kiruna i går.

Nej förresten.

Han brydde sig inte ens om att försöka.

Kerry var av allt att döma ordentligt jetlaggad efter flygningen från USA.

Han anlände till Kiruna redan under tisdagen, då han passade på att hinna med ett par timmars sena överläggningar med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

På frågan hur samtalen påverkades av den pågående spionaffären – där en amerikansk diplomat uppges ha försökt värva ryska underrättelsemän – svarade han undvikande:

– Jag har ingenting att ­tillägga när det gäller det där.

Arktiska rådet är ett samarbetsorgan för de åtta ­arktiska länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, USA, Kanada och Ryssland.

Organisationen sysslar bland annat med övergripande miljöfrågor.

Kanada tar över

Gårdagens ministermöte markerade slutpunkten för Sveriges två år som ordförandeland. Det är nu Kanada som tar över klubban.

Tidsskillnaden mellan Sverige och USA:s östkust är sex timmar, så för Kerry var klockan fortfarande tre på natten när mötet började i Kiruna stadshus.

Det märktes.

Den annars så korrekte Kerry kämpade hårt mot sömnen under de två timmars prat som ledde fram till hans eget korta anförande.

Att läget i Arktis är oroande var alla ledamöter överens om. Här stiger temperaturen snabbare än någon ­annan stans på jorden, det kalla havet försuras snabbare än andra vatten och ­hela ekosystemet hotas när isen smälter med skrämmande hastighet.

Så vad kom de fram till?

Inte mycket, faktiskt.

Åkte hem direkt

Själva ministermötet var över på ett par timmar. Några dokument undertecknades, bland annat ett som ska reglera hur länderna ska ­reagera vid en eventuell ­oljeolycka i Arktis.

Sedan var ministermötet över.

Någon presskonferens med Kerry blev det aldrig. Och han hängde inte med de andra ministrarna när de flögs till forskningsstationen i Abisko.

I stället återvände han snabbt till det amerikanska regeringsplanet som lyfte från Kiruna flygplats redan klockan 14.