Nyheter

Åklagarens teori: Mördade fel person

NYHETER

MALMÖ. Den 3 januari år sköts Charles Limerius, 48, till döds utanför sin bostad i Malmö. Mördaren tog fel på person, hans plan var att mörda en tungt kriminell man.

Nu åtalas skytten för mord och tre kvinnor för delaktighet. Alla fyra nekar.

Charles Limerius sköts till döds med sex skott.

Redan tidigt stod det klart att mördaren sannolikt mördat fel person. Datakonsulten Charles Limerius var en känd idrottsprofil i Malmö och hade inga kriminella kontakter.

Däremot bodde det en 54-årig tungt kriminell man i samma hus och polisen arbetade tidigt efter teorin att han var det tilltänkta offret.

Ville hämnas mord

Den mannen är tidigare dömd för mord på pappan till en av de kvinnor som nu åtalas för medhjälp till förberedelse till mord. Hon och hennes mamma, som åtalas för samma brott, har kartlagt den kriminella 54-åringen och lämnat uppgifterna vidare till den 28-årige man som skulle utföra mordet.

I tre månader har 28-åringen skaffat sin information om den kriminelle 54-åringen, bland annat om hans utseende, bostad och när han skulle villkorligt friges från ett fängelsestraff. Han har också skaffat en halvautomatisk pistol med ljuddämpare.

Kvinnorna har enligt åklagare Lars Morand varit medvetna om 28-åringens avsikter och har ”främjat hans förberedelse att beröva 54-åringen livet”.

Polisens teori är att de båda kvinnorna vill hämnas det mord som 54-åringen utförde 1992.

En 50-årig kvinna åtalas samtidigt för att ha känt till planerna, men inte anmält detta. Även hon förmodas ha hämndmotiv, eftersom den kriminelle 54-åringen är dömd för att ha hållit henne inspärrad och utsatt henne för flera våldtäkter 2008.

”Har inga ovänner”

54-åringen har även haft andra ovänner. Peter Mangs berättade under mordrättegången mot honom att han fem gånger stått beväpnad utanför 54-åringens dörr.

54-åringen själv är helt oförstående till att folk vill se honom död.

– Det finns inte i min fantasi att någon skulle vilja mörda mig, sa han till Aftonbladet i somras. Jag har aldrig känt mig hotad, jag har ju inga ovänner.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter