Nyheter

Olycksplanet byggdes av gymnasieelever

Av: 

Victor Friberg

NYHETER

Förra veckan avled två personer i en flygolycka i Arvika.

Nu har haveriutredarna kommit fram till att ett konstruktionsfel låg bakom olyckan – och att planet byggts av gymnasieelever.

– När vi undersökte flygplansvrakets vingar upptäckte vi att det saknades tre bultar i vingbalkskonstruktionen, säger Staffan Ekström, teknisk utredare vid EAA.

I tisdags avled två personer i en flygkrasch i Arvika, och sedan dess har flera haveriutredare försökt ta reda på varför planet plötsligt störtade.

Nu har man kommit fram till svaret. Flygplanet, som byggdes av elever på fordonsprogrammet på Kattegattgymnasiet, saknade tre stålbultar.

”Hade ersatts av popnitar”

– När vi undersökte flygplansvrakets vingar upptäckte vi att det saknades tre bultar i vingbalkskonstruktionen, vilka enligt byggritningarna skulle varit av stål. De var ersatta med popnitar i aluminium, säger den tekniske utredaren Staffan Ekström, till Hallands Nyheter.

Skolprojektet inleddes för åtta år sedan och gick så pass dåligt att flygplanet aldrig byggdes klart. Istället såldes det till en grupp flygklubbsmedlemmar i Arvika för drygt 175 000 kronor.

Staffan Ekström menar att olyckan inträffade när den vänstra vingen plötsligt böjde sig under besiktningsflygningen, och att anledningen till detta var att aluminiumet i popnitarna inte klarade av luftmotståndet.

Vid besiktningen missade EAA konstruktionsfelet eftersom nitarna doldes av vingklädseln.

Rektorn vill inte kommentera

Tommy Persson, rektor för fordonsprogrammet på Kattegattgymnasiet, vill inte kommentera uppgifterna om att planet ska ha varit felbyggt.

– Jag varken vill eller kan kommentera de här uppgifterna. Dels så råder det ju förundersökningssekretess och dels har jag ingen direkt kunskap om det här. När jag tillträdde som rektor för två år sedan stod planet i ett förråd och vi det var väl drygt 70 procent färdigbyggt så att säga när vi sålde det, säger Tommy Persson till Aftonbladet.

Och att flygplanet inte var helt färdigställt när det såldes är Tommy Persson noga med att poängtera.

Packades på en släpkärra

– Det som hänt är naturligtvis väldigt tragiskt men det är viktigt att påpeka att det inte var färdigt. Jag var med när vi packade upp det på släpkärran. Då var det en flygplanskropp så att säga och vingarna och vindrutan låg separat, säger han till Aftonbladet.

Polisutredningen kring olyckan är ännu inte avslutad och i morgon kommer Arvikapolisen att lämna över ärendet till åklagare, för att ta ställning till om utredningen om eventuellt vållande till annans död ska fortsätta.

– Det kommer att lämnas över i morgon och då är det åklagaren som bestämmer huruvida utredningen ska fortsätta, om det nu är så att något har blivit galet, säger Leif Hultman, pressinformatör på Värmlandspolisen.

Under dagen har Halmstad kommun inlett ett samarbete med polismyndigheten i Värmland, och man har även lämnat ut information rörande försäljningen av flygplanet till polisen.

– Det här är en oerhört tragisk olycka som vi ser mycket allvarligt på. Vi är nu behjälpliga i utredningen kring ansvaret för olyckan, säger Ann-Sofie Hammargren, skolchef, utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: