Nyheter

Ryssland om krisplanen: ”Absurt”

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Ryssland riktar skarp kritik mot EU för det planerade krispaketet till Cypern.

Premiärminister Dmitry Medvedev kallade paketet absurt på torsdagen.

– Eurogruppen borde framöver försöka hjälpa Cypern med deltagande av alla intressenter, däribland de i Ryssland, säger Medvedev, rapporterar AFP.

Efter att det cypriotiska parlamentet i tisdags kväll röstade ned förslaget om en engångsskatt på kontotillgångar, ska man nu komma upp med en Plan B.

Tidigare har Cypern bara diskuterat med EU och IMF, men nu vill Ryssland lägga sig i diskussionerna.

Premiärminister Medvedev mötte idag José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen, vid en konferens i Moskva. Han menade då att Ryssland måste få vara med i förhandlingarna.

– Många av våra offentliga funktioner, däribland vissa i regeringen, har har fått sin medel i Ryssland blockerade, av oklara anledningar eftersom pengarna är registrerade, säger Dmitry Medvedev.

Vill omförhandla lån

Den cypriotiska finansministern Michalis Sarris flög till Ryssland tidigare i veckan och har lovat att stanna tills att en överenskommelse gjort.

Det är framförallt ett lån från 2011, på två och en halv miljard euro, som Sarris hoppas kunna omförhandla.

Enligt Medvedev ska Cypern har erbjudit en rad motprestationer, för att kunna förhandla om lånet, men gick inte in på några detaljer.

En person med insyn i förhandlingarna med Cypern berättade för Kommersant Business Daily om dem, rapporterar AFP.

– De erbjöd ingenting som kunde diskuteras seriöst.

Bråttom med plan B

De cypriotiska bankerna har anklagats för att hysa stora mängder svarta pengar, ofta från Ryssland. Totalt uppskattas ryska pengar stå för mellan en tredjedel och hälften av vad som finns på bankerna.

Cypern måste presentera en ny lösning på hur man ska finansiera sin del av sparpaketet. Senast på måndag vill Europeiska centralbanken ha besked, annars slutar man att hålla de cypriotiska bankerna under armarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: