Hägglund: Löfven törs inte ta debatten

Sa nej till debatt om vinster

Göran Hägglund.
Göran Hägglund.

Stefan Löfven (S) bjöds in till debatt mot Göran Hägglund (KD) om vinsterna i välfärden.

Men både Aktuellt och Sveriges Radio fick nobben.

– Jag tror inte att han törs eftersom den här frågan är så infekterad i hans eget parti, säger KD-ledaren.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

För en knapp vecka sedan presenterade Stefan Löfven och Carin Jämtin vad S partistyrelse kommit fram till kring vinsterna i välfärden. Partiet vill begränsa vinstuttaget genom bland annat höjda kvalitetskrav och begränsad etableringsrätt.

Hotar valfriheten

I dag gick socialminister Göran Hägglund till attack mot förslaget på Dagens Nyheters debattsida. KD-ledaren menar att det hotar valfriheten i välfärden.

– Förslaget innebär att makten flyttar tillbaka från medborgarna till de politiska församlingarna igen. Det är dåligt eftersom fler aktörer behövs för att utveckla kvaliteten i vården, säger han.

I dag ville både Studio Ett i Sveriges Radio och Aktuellt i SVT få till en debatt mellan Göran Hägglund och Stefan Löfven. Men S-ledaren tackade nej.

– Det är en ovanlig strategi att inte vilja debattera de förslag han själv presenterar. Jag förvånad över att han håller sig borta, säger Hägglund.

Enligt Anne Ekberg, pressekreterare hos Stefan Löfven, är förklaringen att S-ledaren är upptagen.

– Han har fullt program så det var en praktisk omöjlighet. Vi tar jättegärna den här debatten men han har inte möjlighet i kväll.
Kan han imorgon?

– Det får vi ta ställning till då i sådana fall. Frågan gällde i dag.

”Går inte att rymma fältet”

Socialdemokraterna erbjöd sig att skicka sin socialpolitiska talesperson Lena Hallengren istället men det var inte Hägglund intresserad av.

– Det är ett så viktigt samtal att det bör föras av Stefan Löfven. Det går inte att göra uttalanden och sen rymma fältet för att slippa diskussion.

Många hoppas på en blocköverskridande överenskommelse?

– När han började tala om det här för ett par veckor sedan lät det väldigt lovande, men bland det finstilta i förslaget finns många stoppskyltar för mångfald i vården. Vi står längre ifrån varandra än vad jag hade hoppats.

Publisert: