”Frankenstorm’ kan stoppa SAS

United Airlines har redan ställt in flyg från Sverige

Ovädret Sandy närmar sig USA och flygbolagen har börjat bli oroliga. Hos flygbolaget United Airlines påverkas flyget till och från en rad orter på USA:s östkust mellan söndag och onsdag.

På SAS flyger man som vanligt under söndagen men väntar med att fatta beslut om måndagens avgångar till senare under eftermiddagen. SAS uppmanar sina resenärer att hålla sig uppdaterade genom att besöka hemsidan.

Flygbolaget SAS, som har flighter till Washington och New York, inväntar för närvarande information för att kunna fatta beslut om måndagens avgångar.

– Vi avvaktar besked från flygplatserna. Är det så att de stänger flygplatserna så behöver vi inte ens fatta beslut. Vi måste avvakta och se, vi vet inte hur stormen tar sig uttryck i morgon. Nu lyssnar vi och tar information från flygplatsen och amerikanska vädermyndigheten, därifrån ska vi fatta beslut om hur vi ska agera, säger presschefen Elisabeth Manzi, till TT.

Flyget ställdes in

Kerstin Myrin skulle flyga från Stockholm till New York på måndagsmorgonen för att sedan ta sig vidare till Hawaii där hennes dotter bor. Nu har hon fått beskedet att hennes flyg med United Airlines är inställt.

– De hade mejlat min dotter och meddelat att flighten från New York var inställd.

Nu blir resan uppskjuten ända till torsdag.

– Nu åker jag på torsdag morgon samma rutt, då trodde personen på flygbolaget att det skulle vara grönt.

Drar in på tisdag

Prognoserna över var Sandy kommer att träffa kusten är fortfarande osäkra. För närvarande ser centrum ut att dra in mellan New York och Delaware på tisdag morgon.

Stormens exakta kurs är dock inte nödvändigtvis avgörande. Det som gör Sandy speciell är nämligen dess enorma storlek. Vindarna blåser med orkanstyrka 16,5 mil från stormens öga, och med samma styrka som en tropisk storm över 100 mil bort, så flera städer kommer att drabbas.

Enligt den amerikanska vädertjänsten NOAA kan Sandy bli det största oväder som någonsin drabbat USA, skriver Reuters.

I New York övervägde myndigheterna på söndagen att stänga tunnelbanan inför Sandys ankomst.

TT

Publisert: