Nordkorea hotar med nya kärnvapen

Publicerad 2013-03-31

Kim Jong-Un planerar en upprustning av Nordkoreas kärnvapenarsenal.

Det nya uttalandet kommer dagen efter att diktatorn hotat med ett totalt krig.

Kärnvapen är "nationens dyrgrip" och kommer inte förhandlas bort för "miljarder dollar", skriver den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un gjorde i går klart att om USA och Sydkorea inte lägger ner sin gemensamma militärövning kommer Nordkorea slå tillbaka med ett totalt krig – med kärnvapen.

I dag samlades centralkommittén, som leds av Kim Jong-Un, i ett toppmöte. Under mötet bestämdes att landets kärnvapenarsenal kommer "utökas och förstärkas både vad det gäller kvalitet och kvantitet fram till dess att världen är fri från kärnvapen." rapporterar KCNA.

Planerar nya uppskjutningar

Enligt ett uttalande till KCNA ses kärnvapentillgången som landets dyrgrip och man klargjorde att man aldrig tänker byta tillgången mot bistånd - även om det gäller "miljarder dollar".

Centralkommittén beslutade även att Nordkoreas innehav av kärnvapen ska "fastställas i lag". Man kommer också satsa på en ny kärnreaktor och nya planer på uppskjutningar av satelliter i rymden, skriver AP och hänvisar till KCNA.

Vill rusta upp ekonomin

Satellitprogrammet är enligt Nordkorea en del i ett omfattande rymdprogram – helt i fredligt syfte. Men enligt USA handlar det hela om att utföra tester för att sjösätta nya krigsmissiler, skriver Sky News.

Förutom hot om att stärka vapenarsenalen och utöka satellitprogrammet vill centralkommittén rusta upp landets ekonomi med fokus på jordbruk och industri.

Enligt FN är fattigdomen så utbredd att två tredjedelar av landets 24 miljoner invånare har stor brist på nödvändiga livsmedel, skriver AP.

ANNONS