”Jag misstänks för Sigrids försvinnande”

NYHETER

Mannen i 20–årsåldern greps för att ha lämnat falska uppgifter

1 av 6 | Foto: De sista bilderna på Sigrid innan hon försvann.

Sigrid, 16, försvann för 26 dagar sedan.

I förrgår greps en man misstänkt för att ha lämnat falska uppgifter rörande hennes försvinnande.

– Jag är oskyldig och har blivit misstänkliggjord, säger mannen i 20-årsåldern.

Sedan början av augusti har Oslopolisen förgäves sökt efter 16-åriga Sigrid Giskegjerde Schjetne. Natten mot den 5:e var hon på väg hem från sina kompisar och har inte setts sedan dess.

Polisen har uppmanat människor att söka genom sina trädgårdsskjul, de letar efter en vinröd bil och har gjort över 2 500 vittnesförhör och är övertygade om att flickan försvunnit mot sin vilja. Men de har fortfarande inte kommit närmare sanningen om vad som hänt Sigrid.

Men i veckan gjordes ett första gripande i fallet.

Grep dömd våldtäktsman

En tidigare dömd våldtäktsman som bor granne med flickans familj togs av polisen – misstänkt för att ha lämnat falska uppgifter till polisen.  Mannen hade tidigare själv kontaktat polisen för att lämna sina uppgifter.

I går släpptes mannen och berättar för norska tidningen Verdens Gang om sina dygn i arresten.

– De behandlar mig som att jag är misstänkt och skyldig. Jag är oskyldig. Jag har bara velat bidra med den information jag hade för att hjälpa till i ett allvarligt ärende, säger mannen i 20-årsåldern till VG.

”Hörde hjärtskärande skrik”

Mannen som dömts för en överfallsvåldtäkt 2007 säger att han tror han hörde när Sigrid kidnappades. Till polisen har han sagt att han såg en flicka när han rökte på sin balkong.

– Kort efteråt hörde jag ett hjärtskärande skrik, som ett metalliskt klick från en bildörr som smälldes igen, säger han.

– Jag sa till min flickvän att det lät som att någon blev kidnappad eller mördad.

Enligt uppgifter till VG ska mannens flickvän ha gett honom alibi för tiden då Sigrid försvann, utom en kort tidsperiod.

”Trodde polisen skulle vara professionella”

– Jag visste att polisen kände till min bakgrund och att jag kunde komma att misstänkas. Men ändå ville jag självklart komma med min förklaring och jag trodde förstås att polisen skulle vara professionella, säger mannen.

Hans advokat uppger att polisen gripit hans klient enbart för att utöva otillåtna tvångsmedel.

Samtidigt pågår fortfarande sökandet efter försvunna Sigrid, 16.