Långa floden blev röd

Gula floden är känd. Men ytterligare en röda floden?

I veckan fick Yangtzefloden i Kina en ny färg till invånarnas förvåning.

Den mäktiga Yangtzefloden ringlar genom Chongqing.
Den mäktiga Yangtzefloden ringlar genom Chongqing.

Det var i onsdags som invånarna i staden Chongqing upptäckte att världens tredje längsta flod, Yangtzefloden eller Långa floden som den också kallas, har fått en ny färg. I stället för en lite grumlig odefinierbar färg fick den en tydlig röd nyans.

Flaskor med färg

Myndigheterna började undersöka vad som kan ha orsakat den ny färgen, invånare passade på att fylla flaskor med vattnet och några fiskare fortsatte med sitt jobb som om inget hade hänt, rapporterar Daily Mail.

Emily Stanley, professor i limnologi (läran om sötvatten) på University of Wisconsin, säger till Live Science att sötvatten ibland kan bli blodrött naturligt.

Färgglada bakterier

Ofta beror det på färgproducerande bakterier som uppstår när vatten har mindre syre än normalt. Exempelvis blev en sjö i Texas röd under torka förra året. Men eftersom floder hela tiden rör sig och får syre tror hon inte att det är vad som har hänt i det här fallet.

– Det ser ut att ha blivit förorenat. Vatten som tidigare har blivit rött väldigt fort har blivit det för att folk har dumpat färg i dem, säger Emily Stanley.

Det hände i december när en annan flod i Kina färgades röd efter att en fyrverkerifabrik dumpade färgämnen i vattnet, skriver VG.

Färgen i Yangtzefloden väcker även andra associationer.

Exempelvis ska Nilen, enligt Bibeln, ha färgats röd av blod av gud när Moses tågade ut ur Egypten. I Uppenbarelseboken berättas det också om att haven och floderna ska bli till blod när gud släpper ut sin ilska över jorden.

Publisert: