Fyraåringen berättar om skottlossningen

avOlof Svensson, Ida Gustafsson, Johan Tollgerdt

Ett av offren är en svensk kvinna

Ett av offren som hittats döda i bilen i Frankrike var en svensk kvinna.

Hennes barnbarn - som hittades vid liv efter åtta timmar -  har nu börjat prata.

Polisen misstänker att massakern kan ha varit ett beställningsmord.

– Vi kommer göra allt för att hitta mördaren, säger Frankrikes president Francois Hollande, enligt Sky News.

Den fyraåriga flickan som överlevde dödskjutningen i franska alperna har börjat prata. Hon säger att hon har hört skrik och konstiga ljud som gjorde henne otroligt rädd.

Flickan räddades efter åtta timmar ur bilen där hennes döda föräldrar och döda mormor låg.

– Jag visste inte vem som var snäll eller elak, ska hon ha berättat.

– Den lilla fyraåriga flickan längtar efter sina föräldrar och hon gråter hela tiden. Det är svårt att få henne att förstå att de är döda, säger åklagaren Eric Maillaud.

Flickan kommer inom kort att höras av polisen. Men man understryker att hon är så pass liten att hennes vittnesmål inte kan tas med alltför stort allvar. Den sjuåriga flickan kan däremot inte höras eftersom hennes tillstånd är svagt, hennes liv är däremot utom fara.

– Vi hoppas att så fort läkarna tillåter det, kommer hon att kunna ge viktiga upplysningar till polisen, säger åklagaren.

"Det värsta jag har varit med om"

Den mystiska och synnerligen brutala attacken chockar hela Europa. Fyra personer, en manlig cyklist, två kvinnor och en man sköts till döds utanför franska staden Annecy i vad som verkar vara en regelrätt avrättning. Ett 15-tal skott avlossades med automatvapen - och polisen jagar nu vad man misstänker är en professionell, inhyrd yrkesmördare, enligt Daily Mail.

– Allt jag kan säga är att man har velat döda kallblodigt med flit, säger Eric Maillaud.

Han fortsätter:

– Detta är ett fruktansvärt brott som är fullkomligt galet och bland det värsta jag någonsin varit med om.

Svensk kvinna bland offren

Enligt fransk TV finns det två möjliga motiv bakom morden. Det ena kan handla om en familjeuppgörelse. Ikväll framkommer uppgifter om att familjen var inblandad i skattefusk och där släktingar kan ha varit inblandade. Det andra spåret går ut på att någon velat komma åt den 50-åriga pappan då han var en känd och eftertraktad ingenjör som kan ha arbetat med topphemliga uppdrag. Det finns också spekulationer om motivet kan vara en misslyckad bilkapning, ett rån eller ett beställningsmord.

Ett av offren, den äldre kvinnan, var en svenska och ska enligt TT vara hemmahörande i Sverige. Kvinnan är mormor till den fyraåriga flickan.

– Den äldsta av kvinnorna hade ett svenskt pass, bekräftar åklagaren Eric Maillaud.

UD:s bedömning är att de franska uppgifterna stämmer.

– Men vi avvaktar den slutliga identifieringen innan vi officiellt kan bekräfta uppgifterna, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Befann sig på campingsemester

Enligt åklagaren ska tre av de fyra offren vara skjutna i huvudet. Mannen låg hängandes över ratten och de två kvinnorna låg döda i baksätet. Bredvid bilen låg den fyraåriga flickans äldre skottskadade syster. En bit från bilen låg en död cyklist hemmahörande i orten, trebarnspappan Sylvain Mollier.

Familjen var på semester och bodde på en husvagnscamping i det populära turistområdet Le Solitaire du Lac i Saint-Jorioz.

Hittades vid liv efter åtta timmar

När kriminalteknikerna kom till platsen upptäckte de den lilla flickan - hon låg under benen på sin mor - skräckslagen, nerkyld men oskadd.

– Hon hade gömt sig under kropparna under åtta timmar och hon hade inte vågat röra sig på den tiden. Hon kunde inte se skillnad mellan de onda och de goda killarna, säger åklagaren.

Flickans sjuåriga syster uppges ha skjutits i axeln - enligt Sky News befinner hon sig i koma och kämpar för sitt liv på ett sjukhus i staden Grenoble.

Fransk polis får stark kritik av media då det tog hela 8 timmar innan man fann flickan vid liv.

"Ett fruktansvärt brott"

Fadern i familjen kommer ursprungligen från Irak, men har bott i Claygate i Storbritannien sedan 2002. Enligt uppgifter ska den mördade mamman vara utbildad tandläkare.

Hon kan ha bott i Sverige, då det antas att det är hennes mor som var med i bilen och som också mördades, säger man på franska tv-kanalen i-Télé.

– Detta är ett fruktansvärt brott. Det enda vi vet är att man ville döda med flit, säger åklagaren.

”Professionell mördare”

Runt 60 poliser arbetade under kvällen och natten med att säkra spår på brottsplatsen och knacka dörr i området. Polisen tror att den döde cyklisten kan ha försökt ingripa vid skottlossningen, men att han själv blivit dödad.

Eftersom mördaren dödade cyklisten tyder på att det ligger en professionell mördare bakom som inte vill ha några vittnen.

En annan teori är att det rör sig om ett rån. Men enligt Daily Mail uppges inte väpnade rån mot turister vara ett problem i området.