Nyheter

SPP storsatsade i skandalbolaget

Av: 

Leo Lagercrantz

Leonard Goldberg

NYHETER

Köpte aktier åt Läkare utan gränser i Lundin Petroleum när alla andra flydde: Väckte starka reaktioner internt

Flydde oljekriget  Oljekriget i Sydsudan drev hundratusentals människor på flykt och Lundin Petroleum pekades ut som en av de ansvariga. Många aktieägare övergav företaget, men inte SPP, som i stället investerade. Detta ogillas av SPP-kunden Läkare utan gränser, som var en av hjälporganisationerna på plats i Sydsudan.
Flydde oljekriget Oljekriget i Sydsudan drev hundratusentals människor på flykt och Lundin Petroleum pekades ut som en av de ansvariga. Många aktieägare övergav företaget, men inte SPP, som i stället investerade. Detta ogillas av SPP-kunden Läkare utan gränser, som var en av hjälporganisationerna på plats i Sydsudan.

Efter Lundinskandalen flydde aktieägarna – försäkringsbolaget SPP slog i stället på stort.

Det upprör ideella organisationer som nu över­väger att byta pensionsförvaltare.

– Vi ser över vilka alternativ som finns, säger Johan Mast, general­sekreterare på Läkare utan gränser.

Johan Mast, generalsekreterare för Läkare utan gränser.

Förra året publicerade Aftonbladet en reportageserie från Sudan som kastade nytt ljus på oljeföretaget Lundin Petroleums starkt kritiserade verksamhet i lan­d­et i slutet 1990-talet och början av 2000-talet. Artiklarna fick enormt genomslag. Ministrar sålde eller hotade med att sälja fonder med aktier i Lundin. Och Folksam krävde att företaget skulle tillsätta en oberoende granskning av vad som hänt i Sudan och Etiopien.

Men Lundin ville inte ha någon granskning. Detta tillsammans med en urartad bolagsstämma resulterad i att Folksam, AMF Pension och AFA Försäkringar sålde alla sina aktier i före­taget.

Skandalen var ett faktum och aktien rasade.

Kraftig reaktion

I skuggan av affären passade bland andra för­säkringsbolaget SPP på att köpa ett stort antal aktier i det starkt kritiserade bolaget, trots att det fort­farande pågår en rättslig prövning mot Lundin.

Hjälporganisationer vars pensioner förvaltas hos SPP reagerar nu kraftigt.

Läkare utan gränser fick veta att SPP äger aktier i Lundin Petroleum vid ett möte i mars.

– Detta väckte starka reaktioner internt och det började pratas i korridor­erna. Jag tog direkt rikt­linjer för hur man aktivt kan välja bort fonder som har innehav i bolag som man har etiska invändningar emot, säger Läkare utan gränsers generalsekreterare Johan Mast.

– Vi gör nu en ny översyn för att vara säkra på att vi gjort ett bra val. Vi ser över vilka alternativ som finns. Med andra ord: Vi börjar om från början.

Innebär det att ni tänker byta förvaltare?

– Det kan bli en konsekvens när vi gör den här översynen.

”Otroligt synd”

När Världsnaturfonden av Aftonbladet får reda på SPP:s aktieinnehav i Lundin Petroleum blir de förvånade.

– Vi kommer definitivt kontakta SPP och ta upp detta. För vi gillar inte det här, det är självklart, säger Mariann Eriksson, marknadschef.

Men SPP:s hållbarhetschef Stina Billinger känner sig trygg trots kritiken.

– Jag var hos Läkare utan gränser i mars och fick en del frågor kring detta. Jag kände mig faktiskt trygg med vår policy. Det skulle vara jättetråkigt om Läkare utan gränser väljer att lämna oss, det skulle vara otroligt synd.

Ni har gjort en helt annan etisk bedömning än många andra försäkringsbolag?

– Vi och många andra kapitalförvaltare som jobbar med hållbara investeringar har gjort den här bedömningen. Det finns kapitalförvaltare som gör olika bedömningar helt enkelt.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter