”Rebeller har använt saringas”

USA misstänker att Syriens regim använder nervgas mot sin egen befolkning – och har varnat för konsekvenserna.

Nu uppger FN att saringas har använts i inbördeskriget – men av rebellerna.

FN har samlat in vittnesmål från vårdpersonal och offer för inbördeskriget i Syrien som visar att rebellstyrkorna använt nervgiftet sarin, uppger TT.

Misstankarna är konkreta och starka, men inte "obestridliga", säger krigsbrottsåklagaren Carla del Ponte, som ingår i kommissionen. Det finns inga uppgifter om hur och när gasen ska ha använts.

"Röd linje"

Det har länge funnits misstankar om kemiska vapen i den drygt två år långa konflikten i landet. Tidigare i veckan uppgav amerikanska myndigheter att de var "ganska säkra" på att den syriska regimen attackerat den egna befolkningen med saringas.

President Obama har sagt att användandet av sådana vapen vore att korsa en "röd linje" – och något som skulle tvinga honom att omvärdera sitt beslut att hålla sig utanför Syrien-konflikten.

Men FN-kommissionen som utreder övergrepp i Syrien har inte sett några bevis för att regeringsstyrkorna ska ha använt kemiska vapen, enligt TT.

Uppgifterna om saringas kommer samtidigt som spänningen mellan Israel och Syrien trappas upp. På söndagen släppte syriska nyhetsbyrån SANA bilder på förödelsen som ska ha uppstått efter de israeliska bombattackerna mot landet. Enligt Israel var syftet med räderna att stoppa vapenleveranser till libanesiska Hizbollah, som är allierad med Assads regim.

Kriget i Syrien tros hittills ha krävt 70 000 människoliv.

Publisert: