Nyheter

Norge vill fimpa all tobak för gott

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

2040 ska det vara slutrökt i vårt västra grannland

2040 vill Norge fimpa all tobak.

Då ska ett totalt säljförbud av cigaretter vara infört och redan om fyra år ska prillan bort.

– Tiden är mogen, säger professor Maja-Lisa Løchen.

För att bekämpa lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden vill Norge ta krafttag mot tobaken.

Folkhälsoinstitutet presenterade den första februari ett förslag om helt rökfria skolor och att tobaksförsäljningen i framtiden ska ske på licens från kommunerna, skriver norska Verdens Gang.

Snus ska bort först

Men expertgruppen som tagit fram förslaget till stortinget vill gå ett steg längre i kampen mot tobakrelaterade problem – 2040 vill de se ett helt rökfritt Norge.

– Det är på tiden att vi tar tag i det. Tobak är ju den största faktorn bakom flest sjukdomar och dödsfall som kan förebyggas, säger Maja-Lisa Løchen, professor vid Tromsø universitet och överläkare, till VG.

Först och främst ska landet göra sig av med snusen. Redan 2017 vill expertgruppen att prillorna ska vara borta, skriver VG.

– Vi menar att snus ska förbjudas innan 2017 i linje med övriga EU-länder utom Sverige, säger Maja-Lisa Løchen, professor vid Tromsø universitet och överläkare, till VG.

Nästa mål är att höja åldersgränsen för köp av cigaretter till 20 år. 2018 ska gränsen höjas till 24.

Vill sätta ett datum

Förebilden för de tuffa tagen mot tobak är Finland som redan har sagt att de ska ha ett totalförbud och vara ett rökfritt land 2040.

– Vi får tänka på att sådana här förslag är kontroversiella när de presenteras men brukar få bli väl accepterade efter att ha varit i kraft ett tag, säger Maja-Lisa Løchen till VG.

Och med sitt förslag vill expertgruppen sätta press på Norges hälso- och vårdminister Jonas Gahr Støre att agera.

– Han har själv sagt att vi ska ha ett tobaksfritt Norge. Nu vill vi utmana honom att sätta ett datum för det, säger Løchen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: