Israel förbereder för markoffensiv i Gaza – ny bombräd i morse

avNiklas Eriksson, Ida Gustafsson

Mobiliserar trupper på gränsen efter två dagar av raketattacker

Israel mobiliserar sina trupper mot gränsen till Gaza efter att konflikten trappats upp med flera hundra raketattacker från bägge håll.

På fredagsmorgonen träffades Gaza City av flertalet raketattacker utförda av israeliskt flygvapen, uppger AFP.

– Den här upptrappningen kommer ha ett pris som den andra sidan ska få betala, säger israeliske försvarsministern Ehud Barak.

Nu ökar oron för att Gaza ska drabbas av fullskaligt krig, det första sedan Israel gick in med marktrupper 2008-2009 med målet att slå ut Hamas.

Under torsdagskvällen meddelade Israels försvarsminister Ehud Barak att han godkänt att armén kallar in 30 000 reservofficerare som ska vara bereda att gå ut i krig, skriver AP.

Offensiven tillfälligt avbruten

I dag kommer en egyptisk delegation med premiärministern Hesham Kandil att besöka Gaza för att visa sin solidaritet med Hamas. Under det tre timmar långa besöket har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att offensiven avbryts.

– Netanyahu ska ha gått med på en begäran om att avbryta alla operationer när delegationen med premiärminister Hisham Kandil på morgonen befinner sig i Gaza, säger en israelisk regeringstalesman till nyhetsbyrån Reuters.

Tjänstemän vid den egyptiska säkerhetstjänsten kommer att följa med under besöket, något som tyder på att besöket är mer än en uppvisning av stöd, rapporterar AFP.

Trots det korta vapenstilleståndet som utlystes under den egyptiske premiärministerns besök i Gaza, har raketer från det Hamas-kontrollerade området fortsatt att avlossas mot Israel, rapporterar Reuters.

En talesperson för Israels regering sade senare att Hamas brutit vapenvilan och nya Israeliska flygbombningar ska ha genomförts mot norra Gaza, enligt AFP.

Två gazabor ska ha träffats och dött av israeliska raketer i norra Gaza, rapporterar AFP.

Mobiliserar styrkor

Tidigt på fredagsmorgonen har israeliska armén bekräftat att de släppt ner broschyrer med ”varningsmeddelanden” till de boende i Gaza-remsan på torsdagen.

Broschyrerna manar människor att ”hålla sig borta från Hamas, och andra terrororganisationer”.

Minst ett dussin lastbilar lastade med stridsvagnar och andra stridsfordon sågs köra mot Gaza, samtidigt som soldater bussades åt samma håll.

Israels militära talesmän uppgav att detta gjordes i förberedelse och att inget beslut ännu tagits om att gå in i Gaza, skriver AP.

General Yoav Mordechai sade vid 19-tiden i israelisk tv under torsdagskvällen att de förebereder för en upptrappning av offensiven.

Knappt en timme senare rapporterades att den israeliska militären började mobilisera sina styrkor till gränsen mot Gaza. Enligt AP som en förberedelse för en potentiell markoffensiv.

350 raketattacker

Under torsdagen uppger över 350 raketer uppges ha avlossats från Gaza mot södra Israel. Minst tre israeler har dött när en byggnad kollapsade i staden Kiryat Malachi, skriver BBC.

På fredagsmorgonen fortsatte raketbeskjutningen och Israel svarade bland annat med flera attacker direkt mot Gaza City, uppger AFP och källor inom Hamas.

De upptrappade bombningarna kommer dagen efter att israelisk militär dödade Hamas militära ledare Ahmed Jabari och Hamas förklarade krig.

– Israel kommer att ångra stunden de ens kom på tanken att göra det här, sa Hamas-talesmannen Abu Zhuri till BBC i går.

Samtidigt har minst 18 människor dödats, varav fyra barn, och 150 skadats under torsdagen i Gaza. Enligt AP ska israeliskt militärflyg genomfört minst 150 lufträder över olika områden i Gaza.

I Israels näst största stad gick vid 18-tiden flyglarmet mitt i rusningstrafiken och invånarna flydde gatorna när sirener varnade för inkommande missiler.

– Människor på gatan sprang åt alla håll eftersom de inte visste var de skulle söka skydd, säger AFP:s korrespondent i Tel Aviv.

Enligt de första uppgifterna ska två missiler ha avlossats mot staden av militanta palestinier. Israelisk militär bekräftar att en slagit ner i havet utanför Tel Aviv, skriver CNN.

Tog på sig attack

Islamistiska Al-Quds brigaden tog på sig attacken och uppgav att de avfyrat en iransktillverkade Fajr 5-raket mot Tel Aviv.

”Vi har träffat den ockuperade staden Tel Rabea (Tel Aviv) med en Fajr 5-raket och orsakat en stor explosion som skakat staden” uppgav gruppen skriver AP.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att de kommer göra allt de kan för att ”undvika civila offer” när de de utvidgar sin ”försvarspelare”.

– Det finns ingen likhet mellan Israel och terroristerna i Gaza. Hamas inriktar sig medvetet på barn och sänder sina raketer mot barn, sa Netanyahu enligt BBC.

Och tillade att Israel skulle vidta alla åtgärder för att försvara sig.

Bland dem som dödats i Israels flygattacker mot Gaza finns bland annat en 11 månader gammal pojke.

FN sammankallade natten mot torsdag ett krismöte med anledningen av situationen och omvärldens diplomatiska åtgärder blir allt mer desperata, skriver TT.

På mötet sa det palestinska sändebudet att Israel agerar ”vulgärt och offentligt skryter om hur de medvetet dödar palestinier”, skriver BBC.

Enligt UD befinner sig ett femtiotal svenskar just nu i Gaza och Sveriges utrikesminister Carl Bildt uppges att han är djupt oroad av upptrappningen i Palestinakonflikten.

– Risken att detta eskalerar utanför all kontroll är betydande, säger han till TT.