Almqvists försvarstal: ”Var väldigt berusad”

avJoachim Kerpner

Väljer att sitta kvar i riksdagen – tills vidare

Erik Almqvist, 30, lämnar alla uppdrag inom Sverigedemokraterna, men sitter tills vidare kvar som riksdagsledamot:

– Jag är oerhört ångerfull och ber om ursäkt av hela mitt hjärta, sade han vid en presskonferens på onsdagen efter avslöjandet om rasistiska uttalanden.

Vid presskonferensen i riksdagen gav Erik Almqvist en bakgrund till sitt beslut:

– Det här är den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv. Jag lät mig provoceras och sade saker som jag inte kan stå för.

Uttryckte sig rasistiskt

Erik Almqvist uttryckte sig rasistiskt mot flera personer under ett bråk efter en krogkväll sommaren 2010. Han använde uttryck som "blatte-älskare", "babbe" och "hora" under bråket.

I dag publicerades en film på expressen.se, tagen av partikamraten och rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth, där det visade sig att uppgifterna om de rasistiska tillmälena stämde.

Vid presskonferensen berättade han att han under en period hade varit väldigt utsatt och fått sitt hem vandaliserat och blivit överfallen. Dessutom drack han för mycket under denna period. Därför hade han reagerat på ett felaktigt sätt i samband med ett nattligt bråk:

– Jag tryckte ur mig ilska, ilska över att ha förlorat en stor del av mitt liv på grund av mitt partival. Men det är petitesser och ursäktar inte mitt agerande.

– Då i ruset och i mitt psykiska tillstånd blev det en chans på något konstigt sätt för mig att ge igen, och det är självklart något jag ångrar

Blir inte en politisk vilde

Erik Almqvist darrade på rösten under början av presskonferensen och sade flera gånger att han var ångerfull. Sedan lämnade han sitt besked:

– Jag har förbrukat mitt förtroende hos partiledningen. Jag kommer att lämna alla mina uppdrag inom partiet. Jag kommer att fundera närmaste tiden vad jag vill göra.

Almqvist säger att han tills vidare fortsätter som riksdagsman, men att det inte är aktuellt att fortsätta som politisk vilde i riksdagen. Inom de närmaste dagarna eller den närmaste veckan kommer han att lämna besked om han också slutar som riksdagsman.

”Var väldigt berusad”

Erik Almqvist uppgav att han inte hade ljugit för någon journalist angående vad han sade på filmen, utan att han bara redogjort för sina minnesbilder av vad som hade hänt. När han sedan själv sett filmen inser han att han uttalat sig olämpligt:

– Jag får inse att jag totalt brustit i mitt omdöme på ett sätt som jag inte trodde innan. Jag var väldigt berusad.

Almqvist anser själv inte att han uttalat sig rasistiskt på filmen, men menar däremot att det var olämpliga uttryck.

Erik Almqvist ville inte uppge vem som klippte den version av filmen, som Sverigedemokraterna först lämnade ut.

– Jag vill inte prata om en tredje part.

ARTIKELN HANDLAR OM