Mobbningen ökar på svenska skolor

Foto: Katrin Jakobsen
Mobbningen ökar. Obs bilden är arrangerad.

avIda Gustafsson

NYHETER

Misshandel med bandyklubba, sönderskurna skor, ryktesspridning och hånfulla kommentarer.

Det här är vardagen för några barn i svenska skolor.

Och de är inte ensamma – antalet anmälda mobbningsfall har ökat.

– Om du frågar mig så är klimatet på många skolor alldeles för hårt. Det är nolltolerans som gäller, tycker jag. Det finns många skolor som har väldigt hårt arbete framför sig, säger Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud på Skolinspektionen till Metro.

Fler anmälningar

Mellan 2008 och 2011 ökade antalet anmälda kränkande behandling med 104 procent, skriver Metro. Och Skolinpektionens kritikbeslut har gått från 69 stycken i hela landet 2011 till 204 vid första halvåret 2012.

– Den vanligaste anmälningen är att elever kränker andra elever och att de vuxna inte får stopp på kränkningarna. De vuxna tar inte barnen på allvar. De bagatelliserar händelserna. Det lättaste är att tänka på barnen som vuxna i stället. Hur många vuxna hade kunnat tänka sig att stå ut med att bli utsatta för oerhört kränkande tillmälen och våld, säger Carl-Gustav Sidenqvist, skolexpert på Skolinspektionen till Metro.

Lättare att anmäla

Enligt Skolinspektionen brister många skolor i arbetet med att förebygga kränkningar i skolmiljön. Men brister finns även i uppföljningen av ärendena. Sedan 2009 har det blivit lättare att anmäla ärenden till Skolinspektionen genom deras hemsida. Och enligt Caroline Dyrefors Grufman känner eleverna bättre till sina rättigheter och vilka möjligheter de har att anmäla.