"Någon där ute vet vem han är"

avLinda Hjertén

Polisprofessor Leif GW Persson utfäster belöning för dubbelmord

1 av 5 | Foto: LOTTE FERNVALL
Leif GW Persson.

Polisprofessor Leif GW Persson är beredd att ge en miljon kronor till den som kan namnge dubbelmördaren i Linköping.

– Får vi rätt namn är det klappat och klart. Vi har allt annat vi behöver, säger han.

Det har gått lite mer än åtta år sedan Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, mördades i Linköping.

Gärningsmannen gick till attack tidigt på morgonen den 19 oktober. Först attackerade han Mohammed med besinningslöst våld. Polisen tror att Anna-Lena därefter råkade passera och blev vittne till mordet. Mördaren tog även hennes liv.

"Gått under radarn"

Polisen kunde snabbt säkra dna från gärningsmannen, både i en keps han tappade och på den Butterfly-kniv han använde för att mörda Mohammed och Anna-Lena.

Tusentals personer har fått lämna dna men ingen har gripits för mordet.

– Gärningsmannen har gått under radarn på något vis. Jag tror det är en kille som av sin omgivning uppfattas som fullt normal, lite sluten och butter kanske, har Leif GW Persson tidigare sagt.

En miljon

Fallet är ett av dem som GW Persson gärna vill se en lösning på, och som han tror mycket väl kan få det.

Nu utfäster han en belöning på en miljon kronor, skattade och klara som han säger, för den som kan berätta vem dubbelmördaren är.

– Alla vägar är värda att pröva. Polisutredningen kostar i dagsläget bortåt 4 miljoner kronor per år, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

– Undrar du om jag är god för en miljon? Det är jag. Och det är en summa som får folk att tänka efter. En miljon kronor kan vara ganska verksamma.

Tror du att någon där ute vet vem han är?

– Det är jag ganska säker på att någon i hans närhet räknat ut. Någon där ute vet vem han är. Det kan vara en förälder som räknat ut det, ett syskon, en vän. Det är inte i alla fall som någon utom gärningsmannen och offret vet vem mördaren är, men i det här fallet tror jag att det är så.

Brukar belöningar hjälpa till att klara upp fall?

– Ibland, ibland inte. Det finns ett flertal fall där det fungerat men det är ingenting som polisen brukar gå ut med. Det anses fult att skvallra, och ännu fulare att skvallra på en närstående och dessutom få betalt för det. Så man brukar gå ut med en annan förklaring till att fallet lösts, säger GW Persson.

Varför engagerar du dig så mycket i just detta fall?

Det finns många fall som ligger mig nära om hjärtat men om det ska vara någon mening med att gå ut med en belöning så måste man ha så fullständig bevisning i övrigt så att man inte står med ett namn men ändå inte kan bevisa något. I det här fallet finns dna. Det är klappat och klart om vi bara har ett namn.

Dubbelmordet i Linköping:

Tidigt på morgonen den 19 oktober i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i Linköping attackeras Mohammed Ammouri, 8, av en man med kniv. Gärningsmannen attackerade först Mohammed med besinningslöst våld. Polisen tror att Anna-Lena därefter råkade passera och blev vittne till mordet. Mördaren tog även hennes liv.

En belöning på 1 miljon kronor ges till den som kan ge tips som leder till att mordet klaras upp.

Detta är vad polisen tror sig veta om gärningsmannen:

Han var mellan 15-30 år vid tiden för brottet (född mellan 1974-1989). Detta baserar polisen på vittnesuppgifter samt de sista orden som Anna-Lena Svensson yttrade.

Han är normallång, 170 centimeter eller längre.

Han har svenskt eller åtminstone nordeuropeiskt utseende.

Hårfärgen är mellanblond.

Mannen var rökare eller snusare vid tiden för morden.

Mannen föreföll vara i god fysisk kondition, han rörde sig enligt vittnen spänstigt.

Han hade en butterfly-kniv.

Vid morden fick mannen en sårskada på någon av händerna. Den gav en rejäl blödning och kan ha orsakat ett ärr.

Mannen har sannolikt ett något udda beteende men utan att för den skull sticka ut eller framstå som farlig. Mer sannolikt är han tillbakadragen, tystlåten med ett begränsat umgänge. Men han kan ha ett impulsivt temperament som visat sig vid något tillfälle.

Mannen är inte kriminellt aktiv och sannolikt inte tidigare kriminellt belastad.

Vid tiden för brottet var han bosatt i Linköping eller hade annan anknytning till staden.