Professor: Polisen bygger på tjallare

avJosefin Westin

NYHETER

Infiltratören kartlade politiker åt Säpo.

Ingen anade någonting.

Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, är det en klassiker:

– Alla framgångsrika polisiära verksamheter bygger på tjallare. Problemet är, varför väljer de Vänsterpartiet? Det är djävligt anmärkningsvärt.

Dennis Töllborg.

Aftonbladet kunde i dag avslöja att officeren och före detta tullinspektören Hans Erik Sjöblom, 48, varit infiltratör åt Säpo och lämnat uppgifter om ledande vänsterpartister, däribland förre detta V-ledaren Lars Ohly, 56.

– Själva metoden kan man inte säga någonting om. Alla framgångsrika polisiära verksamheter bygger på tjallare, säger Dennis Töllberg, professor i rättsvetenskap vid Gothenburg reasearch institute.

Kunde avslöjats på 90-talet

Töllborg har specialiserat sig på IB-affären och den övervakning regeringen bedrivit av politiska motståndare. Redan 1986 publicerade han en avhandling om det så kallade Leanderfallet, som rörde en snickare som blev avskedad från en anställning på ett marinmuseum efter att Säpo registrerat honom som säkerhetsrisk.

Efteråt tillsattes en säkerhetstjänstkommissionen för att granska Säpos registrering av svenska medborgare.

– Det visade sig rätt snart vara jävla skojeri. Det var ingen som tog det på allvar, säger Dennis Töllborg, som nu drar parareller mellan det och det nu aktuella fallet.

– Det ni nu har fått fram i dag hade ju kunnat komma fram för tio år sedan.

”Potentiellt bra information”

Dennis Töllborg är dessutom övertygad om att Säpos spionverksamhet kommer fortsätta.

– Säpo kommer att infiltrera. Det gör de i dag och kommer fortsätta göra. Problemet är, varför väljer de att göra det i Vänsterpartiet? Jag kan inte påstå att de är särskilt farligt.

En orsak kan vara att Hans Erik Sjöblom serverat uppgifterna på ett fat och att Säpo då bara gapat och tagit emot.

– Jag tror att Säpo har fruktansvärt svårt för att säga "vi vill inte ha den här informationen." De stänger inte gärna dörren utan tar emot och noterar. Jag skulle gissa att det är så. Säpo är som oss flesta andra människor, som har så mycket skit som man inte slänger. All information är potentiellt bra information, men man värderar inte risktagandet.

Åsiktsregistrering är brott

Enligt Töllborg är det förkastligt av Säpo att bara motta informationen.

– För mig förefaller det rätt anmärkningsvärt med tanke på tiden som det här har skett. Att Säpo tog risken med tanke på att Vänsterpartiet inte innefattade någon allvarlig fara för rikets säkerhet. Sätter man det i det perspektivet så tyder det mer på inkompetens.

Om Hans-Erik Sjöblom säger Töllborg:

– Det är ofta så att infiltratörer inte är anställda utan drivs utav någon form av patriotism eller ideologi eller adrenalinkick. Det är ofta anmärkningsvärt lite pengar inblandat.

Att infiltrera är inte ett brott. Däremot är åsiktsregistrering det.

I lagen står det att man inte får lov att registrera någon enbart på grund av dennes åsikt.

– Det blir ofta en lek med ord för att rentvå sig.