Detta har hänt i Husby

Uppdaterad 2013-05-24 | Publicerad 2013-05-22

12 maj sköts en 68-årig man ihjäl av polis i sitt hem i Husby, efter att ha viftat hotfullt med en machete. Detta tros ha bidragit till att orsaka Husbyupploppen.

Dagen efter rasade grannarna i området mot dödsskjutningen. Många var upprörda och tyckte att polisen bedrev övervåld.

På söndagskvällen och natten mot måndag 19 maj startade oroligheterna i Husby. Under hela natten sattes bilar och ett garage i brand och sten kastades mot polisen. Ett 50-tal fick evakueras från ett bostadshus på grund av rökutvecklingen efter branden i garaget. Fönster krossades och fastigheter vandaliserades. Runt 40 ungdomar ska ha medverkat den första kvällen. Ett 50-tal fick evakueras från ett bostadshus på grund av rökutvecklingen efter branden i garaget.

– Jag är säker på att nästa polismord kommer att ske i vårt distrikt, så allvarligt är det, sa en polis vid Västerortspolisen till Aftonbladet efter det första upploppet.

Natten mot tisdag fortsatte upploppen i Husby. Runt 200 personer ska ha varit på plats under natten. Minst elva bilar sattes i brand och en polisbil förstördes. Dessutom tändes under natten eld på tre containrar och två återvinningsstationer. Stenkastning mot polis och räddningstjänst fortsatte. Dessutom försökte några personer stjäla räddningstjänstens brandslangar när de försökte släcka bilarna. Under natten greps sex personer, mellan 15-19 år gamla, misstänkta för våldsamt upplopp. En av dem misstänktes även för våld mot tjänsteman. 7 poliser skadades lindrigt under upploppet.

Under kvällen och natten spred sig oroligheterna dessutom till närliggande stadsdelarna Kista, Tensta och Rinkeby, där flera bilar brann och en skola vandaliserades. Dessutom rapporterades oroligheter i Fittja, en förort i södra Stockholm, där ett 30-tal personer kastade sten mot polis, bussar och tunnelbanetåg. Där brann under natten två bilar.

Natten mot onsdag fortsatte oroligheterna i förorter runt om hela Stockholm. Ungdomar satte återigen eld på bilar och vandaliserade bebyggelse. I den södra Stockholmsförorten Norsborg kastade ungdomsgäng sten på på räddningstjänsten som var där för att släcka brinnande bilar. I Husby greps en man skäligen misstänkt för att ha tänt eld på konst- och hantverksföreningen Husby gård. Mannen misstänks för grov mordbrand. Ytterliggare sju personer greps under natten, bland annat misstänkta för förberedelse till grov skadegörelse.

Under natten sattes ett 30-tal bilar i brand, bland annat i Fittja, Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista och Tensta. Dessutom rapporterar polisen om skadegörelse och stenkastning i ett flertal förorter. I Jakobsberg krossades rutorna på polishuset och på affärer. Även där brann fem bilar.

Natten mot torsdag slog ungdomar till igen. Flera söderförorter drabbades av bilbränder, stenkastning och skadegörelse. Redan i mitten av natten rapporterade brandförsvaret att ett 80-tal händelser inträffat. Även en restaurang i Skogås antändes vid tre-tiden samtidigt som brandbilar haltades av stenkastande ungdomar.

Under torsdagen begärdes de första två personerna från kravallerna häktade. En av dem häktades medan den andra försattes på fri fot, fortsatt misstänkt.

Natten mot fredag blev lugnare än tidigare nätter. Enligt polis i förorterna har fler privatpersoner på stan lett till lugnare stämning. Ett 30-tal bilbränder och flera bränder i byggnader har rapporterats men ingen polis eller räddningspersonal har skadats.