Nyheter

Varning för nya snöfall

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Snöoväder väntas i södra Sverige

Kaosvädret lamslog Sverige i veckan. Nu kommer en ny attack.

I morgon slår ett snö­oväder till från väster och SMHI räknar med nya varningar.

– Det ser ut att bli besvärligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vintern behåller ett järngrepp om hela Sverige. Östkusten har knappt återhämtat sig från onsdagens snökaos, men redan nu är två nya oväder på väg från olika håll.

SMHI räknar med att åtminstone det första kan bli lika kraftigt som det som lamslog landet i veckan. Det anländer redan i morgon och letar sig in över västkusten och drabbar främst Skåne och Blekinge.

– Det är framförallt Halland och Skåne som får snö och ganska så blåsigt. Vi kommer att gå ut med varningar snart. Och de kommer att ligga på klass 1, vilket inte är lika allvarligt som det som drabbade Stockholm i veckan, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Risk för halka

Det innebär möjlig fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Eftersom det är blötare snö kan det bli besvärligt med halka på vägarna. Det kan bli liknande det ovädret som påverkade östra delarna av Sverige i veckan. Man bör vara uppdaterad eftersom det kan ställa till problem, säger Sandra Andersson.

Värst i söder

Enligt SMHI:s prognos blir det kraftig blåst i kombination med kraftiga snöfall. Runt 10 cm snö väntas fall över Skåne och Halland. Den första snön väntas falla kring lunch i morgon bitti.

– Det ser ut att röra sig uppåt mot västkusten mitt på dagen på söndag sedan sprider de sig österut, snön kommer röra sig mot Småland och Blekinge men det är oklart hur mycket som rör sig in och hur mycket snö som kommer.

Sibiriska kylan uteblir

De berörda delarna av landet kan räkna med fortsatt snö under måndagen och tisdagen.

Tidigare visade prognoserna på en en sibirisk kallfront som väntades slå till i hela landet på onsdag. Men på lördagen har meteorologernas prognoser ändrats.

– Det blir inte så kraftigt av det som rör sig in mot landet. Prognosen har ändrats så pass mycket och det kan det göra i bland när det är så pass långt fram i tiden.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: