Nyheter

Bard försvarar Annie Lööf

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

"Jag stöttar henne till 100 procent"

Annie Lööf har har haft ett tufft första år som partiledare.

Nu får hon helhjärtat stöd av artisten och C-sympatisören Alexander Bard.

– Jag tror stenhårt på henne, säger han.

Alexander Bard
Alexander Bard

Den välkända artisten, låtskriven och debattören Alexander Bard engagerade sig i Stureplanscentern hösten 2011. Tillsammans med riksdagsledmoten Fredrick Federley startade han Facebook-gruppen Cybercentern.

Och under arbetet med C:s nya förslag till idéprogram kallades han in för att skriva en text tillsammans med författaren Jan Söderqvist.

De senaste dagarna har det stormat ordentligt i Centerpartiet och programmet har kritiserats för att vara för nyliberalt och individualistiskt. Men Alexander Bard menar att de nya idéerna är nödvändiga för Centerpartiets överlevnad.

– Centern håller på att byta kläder från ett socialliberalt konservativt landsbygdsparti till ett liberalt, frihetligt storstadsparti. Det är ett generationsskifte och ett skifte i var väljarna finns. Centerpartiet kan aldrig gå tillbaka, säger han.

"Vi har inget val"

Han menar att bönderna - där partiet har sina rötter - numer är storbönder som röstar på Moderaterna.

– Där har C inte längre någon hemvist. Det intressanta är utvecklingen mot en frihetlig storstadslinje. Det är där partiet har en möjlighet att komma tillbaka och växa och inte åka ur riksdagen 2014. Det är en nödvändig utveckling. Sedan kan man börja diskutera hur en stor gammal organisation med sådan historia ska vända mot en ny inriktning. Men jag ser det som absolut nödvändigt, vi har inget val.

Alexander Bard menar att flera av förslagen i idéprogrammet har missförståtts - bland annat det om fri invandring.

– Om man säger det får man alla möjliga associationer i huvudet. Det måste förtydligas vad man menar. Man kan tillåta fri invandring utan att en enda invandrare får fri tillgång till det svenska välfärdssystemet. Det är något helt annat än en fri invandring där man får tillgång till välfärdssystemet. Fri invandring måste kopplas till en kontext.

Hyllar partiledaren

Tidigare i dag slog Annie Lööf fast att hon ville se tydligare skrivningar om den fria invandringen. Men Bard tycker inte att det betyder att hon är emot förslaget.

– Nej, att Annie kräver att det ska förtydligas tycker jag inte är att backa en millimeter, det är bara att undvika en debatt i onödan och få en seriös debatt om vad det faktiskt handlar om. Det tycker jag är bra att hon gör, säger han.

Han hyllar även Annie Lööf, som haft ett tufft första år på partiledarposten.

– Valet av Annie Lööf, som har en väldigt stark liberal bakgrund, visar att det finns en bred uppslutning i partiet för att gå den här vägen. Det finns en bred uppslutning om det i partiet. Däremot finns det olika syn på i vilken takt saker ska bedrivas.

Vilka är de viktigaste frågorna för C?

– Det viktigaste är att C blir den riktiga motpolen till Sverigedemokraterna i alliansen. Om alliansen ska överleva måste det finnas ett parti där som i varje fråga när det gäller integration, invandring och liknande frågor vågar ta striden med SD och gå rakt emot dem.

– Men det är också integritetsfrågan. Här kan C fylla en tydlig roll och locka unga väljare i storstäder och universitetsstäder, det är där partiet har en framtid.

"Debatten har inte skadat partiet"

Bard tror inte att den vilda debatten har skadat Centerpartiet.

– Äntligen finns det en ideologisk debatt i ett alliansparti som inte är Moderaterna, det är toppen. Det är en viktig debatt för C och det är bra att den förs i det öppna.

– Annie vill ha ett levande och öppet parti, jag stöttar henne till 100 procent. Jag tror på den här nya linjen, jag tror den kommer att vinna och vi kommer få mer oss alla i partiet på den här linjen.

ANNONS

REA UPP TILL 70% hos Åhléns! Fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter