Nyheter

Homofober erkänner fel

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Exodus i över 30 år försökt omvända homosexuella

Alan Chambers med frun Leslie

Alan Chambers med frun Leslie

I över 30 år har den amerikanska kristna organistationen Exodus international oförtröttligt arbetat med att "bota" homosexuella.

Men nu har den högste ledaren Alan Chambers erkänt att det inte är möjligt.

– Förlåt, skriver han på Exodus hemsida.

Alan Chambers har under mottot ”Förändring är möjlig" lett korståget mot homosexualitet de senaste 11 åren. Men i onsdags valde han och de andra ledarna att lägga ner organisationen. Och framförallt - erkänna sitt nederlag.

– Vi har kommit till en punkt där vi måste lägga ner vapen. Vi har kämpat mot den kulturen och vi har förlorat. Men jag tror vi förlorade på goda grunder.

– Ni har aldrig varit min fiende. Och jag är väldigt ledsen över att jag har varit er.

Exodus startade sin verksamhet i liten skala på 1970-talet och har sedan dess växt till en internationell organisation.

Under 37 år har medlemmarna arbetat mot ett mål: Omvända homosexuella med hjälp av bön och terapi.

”Djupt ledsen”

I sitt brev till församlingen skriver Alan Chambers att han är ledsen för att församlingen marknadsfört och genomfört olika åtgärder för att försöka omvända homosexuella. Han ber om ursäkt för att församlingen inte stått upp för medlemmar som kallats sodomister bland allmänheten.

– Jag är djupt ledsen för den smärta många av er har upplevt. Jag är ledsen att några av er har spenderat flera år för att bearbeta skammen och skulden ni kände när era attraktioner inte ändrade sig.

Nedläggningen av organisationen kommer i en tid då den allmänna opinionen i USA verkar öppna sig för homosexuella. I en gallupundersökning som genomfördes nyligen ställde sig 59 procent positiva till homosexualitet.

Har inte lyckats

Till LA Times har Alan Chambers sagt att 99 procent av de människor han mött genom organisationen inte blivit omvända. Utan de har fortsatt att kämpa för att undertrycka sina känslor gentemot människor av samma kön.

– För majoriteten av dessa människor, så försvinner inte dessa saker, säger han.

Genom åren har kritik mot organisationen växt fram. Och skräckhistorier om hur medlemmar utsatts för mobbning, utfrysning och hjärntvätt har sipprat ut i medier.

”Ska älska min nästa”

Att organisationens metoder inte fungerat har långsamt gått upp för Alan Chambers. Och insikten kulminerade när han nyligen mötte några som provat "kuren":

– Mötet var förödande. De berättade om vad de upplevt på ett sätt som jag aldrig kommer att glömma. De berättade om missbruk, smärta, förlorade möjligheter och om de grymheter som andra utsatt dem för, sade han till LA Times.

Och han lovar nu att han att ska använda sin övertygelse på ett mer konstruktivt sätt:

– Den kristna tron kring dessa ting ska aldrig igen ödelägga Guds ord om att jag ska älska min nästa som mig själv, skriver han i sitt brev.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: