Nytt avgångskrav mot Veronica Palm

NYHETER

Palm: "Det stämmer inte"

Foto: Veronica Palm.

Personstriderna i Socialdemokraterna i Stockholm fortsätter.

I ikväll har det kommit nya uppgifter om att en styrelseledamot i distriktet har krävt att Veronica Palm ska lämna sitt uppdrag som ordförande - något hon dock förnekar.

Dessutom ska Palm vid två tillfällen ha försökt sparka kommunsekreteraren Olle Burell.

Till följd av affären kring Omar Mustafa har strålkastarljuset kommit att riktas mot Socialdemokraternas distrikt i Stockholms stad – som nominerade honom till partistyrelsen. På lördag håller man årsmöte och då ska bland annat ordförande och ledamöter i styrelsen väljas.

Det har tidigare rapporterats om att en grupp S-företrädare i Stockholm arbetar för att Veronica Palm ska avgå och ersättas av ex-ministern Ylva Johansson. Kritiken mot Palm handlar både om de senaste turerna kring Mustafa, men missnöjet går även längre tillbaka än så.

”Skulle skada partiet”

Tidigare i dag meddelade dock Johansson i ett skriftligt uttalande till TT att hon inte är intresserad av att kandidera mot Palm.

– Någon personstrid om ordförandeposten är jag inte intresserad av, jag tror att det skulle skada partiet, skrev hon.

Tidigare har flera S-företrädare öppet krävt Palms avgång. Men hon är nominerad till omval av en enig valberedning som enda kandidat. Aftonbladet har tidigare rapporterat att det i stället kan bli vice ordförande, riksdagsledamoten Teres Lindberg, som kan få bära hundhuvudet och tvingas bort i helgen.

Nytt avgångskrav

I kväll rapporterar TV4 Nyheterna om ett nytt avgångskrav. De har tagit del av intern mejlkorrespondens, där det beskrivs hur en anonym styrelseledamot i Stockholms stad ska ha krävt att Palm och vice ordföranden Teres Lindberg ska ställa sina platser till förfogande i helgen. Till TV4 säger dock Veronica Palm att hon inte känner till kraven.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så har även kommunsekreteraren Olle Burell spelat en central roll i de bråk som varit i distriktet i Stockholms stad. Vid två tillfällen, i december 2012 och i senast nu i våras, ska Veronica Palm och Teres Lindberg ha försökt avsätta Burell. De ska ha hävdat att han inte har fullföljt sitt uppdrag som huvudsakligen ska ha varit att skapa lugn och ro i distriktet.

Starkt stöd

Flera källor uppger dock för Aftonbladet att Burell vetat om att han haft så starkt stöd bland medlemmarna vilket gjort att han kunnat sätta hårt mot hårt. Posten som kommunsekreterare hanteras på representantskapet, som kan liknas vid distriktets kongress. Burell valdes 2010.

– De har försökt få honom att gå frivilligt, men det har han inte gjort. Många tycker att Burell har styrt upp ekonomin och rutinerna på ett bra sätt, säger en person med stor insyn i S Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har många också uppskattat att Burell fått till ett bra samarbete med Stockholms län.

– Tidigare har väljarna blivit förvirrande då länet och staden har sagt olika saker, säger en S-källa.

Palm: ”Det stämmer inte”

Veronica Palm skriver i en skriftlig kommentar att hon tagit del av de mejl TV4 citerar i inslaget.

– Där påstås att jag under styrelsemötet förra tisdagen uppmanades att ställa min ordförandeplats i Stockholms arbetarekommun till förfogande. Jag tycker inte att man ska föra diskussioner från styrelsen vidare, men just detta stämmer inte. Hon uppmanade mig inte att avgå.

Palm kommenterar också sin relation till kommunsekreteraren Olle Burell:

– Det är inte konstigt att man till och från har olika åsikter i en demokratisk organisation. Jag har ingen anledning att diskutera styrelsens interna arbete offentligt. Men alla som följt media de senaste veckorna kan nog se att Olle Burell och jag varit väl samspelta och tillsammans hanterat en svår situation, skriver Palm.

Olle Burell har avböjt att kommentera uppgifterna.