Finlandsfärja i hamn efter skräckfärd

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD
Färjan i hamn efter skräckfärden.

avPontus Ahlkvist

NYHETER

Panik utbröt på kryssningsfartyget Silja Serenade tidigare i dag efter att rekordhöga vågor fått båten att gunga så kraftigt att inredning välte.

Passagerare berättar för Aftonbladet att folk rusade ur sina hytter och att det var kaos ombord.

– Jag låg i sängen när jag såg hur ett glas började skaka och gled av nattygsbordet. Sedan rullade hela bordet iväg, rakt in i toalettdörren, säger Erik Thonäng.

Stämningen blev kaotisk på fartyget Silja Serenade som hamnade i slagsida i Finska viken tidigare i dag.

Båten skulle ha lagt till i Helsingfors tidigt i morse, men kunde inte gå in i hamn på grund av dåliga väderförhållanden.

”Barn gråter, alla är oroliga”

I stället satte den kurs rakt österut.

Vid tvåtiden vände båten tillbaka mot Helsingfors – mitt i stormen.

– Barn gråter, alla är oroliga, min fru låg och halvsov, helt plötsligt åkte allt på nattduksbordet i golvet, berättade passageraren Ronni Vukanac, som vaknade av tumultet i morse.

En annan passagerare, Erik Thonäng, säger att det var svårt att ta sig runt på båten.

– Mitt nattygsbord flög i väg, så då sprang jag. Det lutade grovt, när folk gick så gick de ju snett, det gick ju inte att gå rakt upp, säger han.

Ronni Vukanac säger att stämningen stundtals var panikartad.

– Folk rusade ut från sina hytter, och allt bara åkte, maten ligger på golvet, det är kaos, säger han.

Rekordhöga vågor

Passageraren Marcie var i tax free-butiken med sin son Ryan, 1, när saker plötsligt började trilla ner från hyllorna omkring.

– Jag blev panikslagen och var tvungen att springa. Efteråt skulle vi hämta våra saker, men då var en väska borta. Jag har inte fått någon hjälp att göra en anmälan, ingen information, det är helt sinnessjukt, säger hon.

En annan passagerare, som vill vara anonym, beskriver färden som "en riktig skräckresa".

– Stora vagnar med tvätt välte, det låg krossade tallrikar och glassplitter överallt. Det var full kalabalik, folk skrek och sprang.

Enligt det finska public service-bolaget Yle är vågorna på Finska viken rekordhöga.

I morse var de högsta vågorna upp till 9,4 meter utanför Helsingfors. Medelvindstyrkor på upp till 29 sekundmeter har uppmätts.

Finska gränsbevakningen meddelade vid halv fyra-tiden att det inte var någon fara för passagerarna på fartyget.

”Ingen fara med fartyget”

– Silja Serenade är snart framme i Helsingfors. Det är ingen fara med fartyget, vi har varit i kontakt med befälhavaren, sa Mikko Hirvi, chef för Helsingfors sjöräddningscentral.

Tallink Siljas kommunikationschef Janis Pavuls bekräftar att läget är under kontroll, men säger att han förstår att passagerare har blivit oroliga.

– Det som hänt är att fartyget har stävat mot vinden hela förmiddagen i väntan på att vinden skulle mojna, för att få en säker och behaglig infart mot Helsingfors. När man till slut bestämde sig för att vända fartyget blev det en kraftig vind på sidan. Det skapade en kraftig gungning som vissa säkert uppfattade som en slagsida, säger han.

Fartyget la till i Helsingfors runt klockan 17, lokal tid.