Peter Englund läxar upp Malmqvist och Wästberg

Av: Karin Östman, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är två ilskna herrar"

Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund tar starkt avstånd från Göran Malmqvists och Per Wästbergs planer på att förgöra poeten Li Li.

– Om det fanns en smiley för "skakar på huvudet åt vuxna karlar" skulle jag använt den, skriver Englund i ett mejl till Aftonbladet.

Peter Englund fick kännedom om de ilskna mejlen mellan akademiledamöterna Göran Malmqvist och Per Wästberg i förra veckan.

Han betonar att deras ton och uttryck inte är något som Svenska akademien står bakom.

– Jag tar starkt avstånd från både vad de skriver och hur de gör det. Akademien belönar, understödjer och uppmuntrar. Vår makt är mjuk. Här förgörs ingen någonsin.

Han tycker att mejlen är en privat angelägenhet.

– Detta är inte en Akademifråga, lika lite som ett slagsmål på krogen mellan dessa tre herrar skulle vara det, skriver Peter Englund till Aftonbladet.

Li Li är en kinesisk poet men har bott och verkat i Sverige under flera år. Numera bor han i Kina. Så sent som för två år sedan fick Li Li en särskild belöning av Svenska Akademien.

– Nästa gång Li Li:s namn kommer upp rörande ett pris och stipendium så är de här två ilskna herrarna självfallet automatiskt utjävade.

Publicerad: